Protest tegen bomenkap in natuurgebied de Posbank: 'dit doet pijn'

VELP - Het was bekvechten op de Posbank vrijdag. Een klein groepje boomliefhebbers protesteerde tegen de kap van bomen in het natuurgebied.

Op de Zijpenberg gaat de zaag erin; de éne na de andere boom gaat tegen de vlakte. Tientallen bomen liggen al om, een machine zaagt gestaag verder in het dal naast de Zijpenberg.

Samenspannen

Andrea Hoexum is erg geschrokken van de kap. Zij en vier andere actievoerders verdenken de natuurbeheerders ervan dat ze gezonde bomen omhakken, puur voor het geld. 'Ik zag eerder deze week een auto van Staatsbosbeheer staan, dat gewoon toegeeft dat ze geld verdienen aan het omzagen van bomen. Ze werken daarbij volgens mij gewoon samen met Natuurmonumenten'.

Maar het natuurgebied waar wordt gezaagd is van Natuurmonumenten. De beheerder, boswachter Jeroen de Koe, reageert verbolgen als de actievoerders een spandoek uit een tas toveren met daarop de tekst ''Kappen met Kappen'. Volgens hem is de kap nodig en het protest onzinnig: 'Het is noodzaak, want oude en gevaarlijke bomen moeten we omzagen, zeker als ze langs wegen en paden lopen.'

'Ik ben verantwoordelijk als er iemand met kinderen loopt en daar ongelukken gebeuren. Oude bomen moeten nu eenmaal worden omgezaagd. Bovendien kan er dan wat meer heide groeien, dat is juist goed voor de biodiversiteit', aldus De Koe.

Pijn en verdriet

De actievoerders zijn niet overtuigd,en zeggen verdriet te hebben van elke boom die wordt omgezaagd. Volgens Andrea wordt vier hectare omgezaagd, een gebied van zo'n acht voetbalvelden groot. 'Hier heb ik echt pijn van, dit vind is echt verschrikkelijk en heel slecht voor de biodiversiteit. Er zaten hier veel reeën.' De beheerder nodigt de actievoerders uit om over een half jaar te komen kijken hoe het gebied er dan uit ziet, want uiteindelijk zou het beter worden.

Ondertussen klinkt het geluid van de elektrische zaag monotoon door in de heuvels rond de Zijpenberg.

 

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Natuur Regio Arnhem
Deel dit artikel: