Nieuws

Nijmegen herdenkt bombardement van 72 jaar geleden

Nijmegen herdenkt vandaag het bombardement van precies 72 jaar geleden. © Regionaal Archief Nijmegen, bewerkt door Bregje Jaspers
NIJMEGEN - Nijmegen herdenkt vandaag het bombardement van precies 72 jaar geleden.
Om 12.00 uur is er een gebedsdienst in de Petrus Canisiuskerk en om 13.00 uur is er een officiële herdenking bij monument De Schommel aan het Raadhuishof. Iets voor 13.30 uur worden er ook twee minuten stilte gehouden en zullen er kransen worden gelegd. Minister Jet Bussemaker zal hierbij ook aanwezig zijn.

Wandeling door stad

Daarnaast is er in Nijmegen vanmiddag om 14.00 uur ook een wandeling door de stad, georganiseerd door het Gilde Nijmegen. Bij die wandeling gaat een groep wandelaars langs de plaatsen waar de bommen 72 jaar geleden vielen. Veel splinterbommen vielen rondom het station en het centrum werd geraakt door vernietigingsbommen. Daardoor veranderde een groot deel van Nijmegen in een vlammenzee.

Foto: Brandgrens Nijmegen
Om aan te geven waar de brandgrens van het bombardement is, worden in Nijmegen 800 metalen plaatjes in de stoep gevestigd, voor elk slachtoffer één. Zondag is het eerste plaatje onthuld.

Bijzondere verhalen

De wandeling is twee jaar geleden bedacht en sinds die tijd lopen veel mensen mee die het bombardement hebben meegemaakt of die familie hebben die omkwam bij het bombardement. 'Dat is bijzonder, want zij komen soms met verhalen die ook wij niet eens kennen', zegt Ber Jansen van het Gilde Nijmegen.

Vergissing?

Lange tijd werd ervan uitgegaan dat het bombardement in Nijmegen een vergissingsbombardement was. Geallieerde vliegtuigen wilden eigenlijk een Duitse vliegtuigfabriek bombarderen, maar keerden als gevolg van onder meer verslechterd weer eerder terug. Daarbij kozen ze op de terugweg een doel om hun bommen te laten vallen waarbij Nijmegen per ongeluk werd aangezien voor een Duitse stad.
22 februari 1944: opname uit een van de Amerikaanse toestellen. Bommen slaan in, in het stadscentrum.
Maar volgens de Nijmeegse onderzoeker Joost Rosendaal is het op 22 februari anders gegaan. De vliegers kozen volgens hem op de terugweg als gelegenheidsdoel het spoorwegemplacement in Nijmegen, maar raakten daarbij de binnenstad met alle tragische gevolgen van dien.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!