Nieuws

Barneveld wil óók verbreding A1, anders jagen files de bedrijven weg

De gemeente Barneveld vreest dat bedrijven uit de regio vertrekken als er niets gebeurt aan het knooppunt A1-A30 bij Barneveld.
BARNEVELD - De gemeente Barneveld vreest dat bedrijven uit de regio vertrekken als er niets gebeurt aan het knooppunt A1-A30 bij Barneveld.
'Veel transportbedrijven zijn hier gevestigd door de goede bereikbaarheid. Maar als de A1 niet wordt verbreed, dan creëer je een enorme flessenhals. Een infarct van verkeersdrukte', stelt een woordvoerder van de gemeente.
'Het staat vast. En het wordt steeds erger.' Hij vreest dat bedrijven zich dan elders gaan vestigen.

Verbreding stopt bij dorpsgrens

De Raad van State bepaalde woensdag dat Rijkswaterstaat volgend jaar mag beginnen met de verbreding van de A1 en de A27 rond knooppunt Eemnes. Daar wordt de snelweg van 2x2 naar 2x4 verbreed.
Ook knooppunt Hoevelaken gaat op de schop. 'Dat werkvak loopt precies tot aan de A30 bij Barneveld. Daar stopt het', aldus de woordvoerder.

Betere doorstroming

De gemeente wil dat het knooppunt A1-A30 ook bij de verbreding wordt betrokken: 'Dat kost geld, maar lost veel problemen op.' Barneveld wil dat er net als bij knooppunt Maanderbroek fly-overs komen voor een betere doorstroming van het verkeer.

1,5 miljoen euro

De gemeente heeft al rekening gehouden met een mogelijke verbreding van de snelweg door grond te reserveren. Barneveld heeft berekend dat dit de gemeente 1,5 miljoen euro heeft gekost aan gederfde inkomsten, omdat er zich geen bedrijven hebben kunnen vestigen.

Minister onderzocht file

Bestuurders van de gemeente en bedrijfsleven uit de regio Barneveld spraken in mei vorig jaar al met Kamerleden om hen duidelijk te maken dat er echt wat moet gebeuren aan het knooppunt A1-A30 bij Barneveld.
Minister Schultz van Haegen zegde juli vorig jaar toe het fileprobleem te gaan onderzoeken. Dat deed ze op verzoek van een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar het leidde tot nog toe nog niet tot een aanpak van het knooppunt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!