De politieke arena in op je 87e verjaardag

ARNHEM - Dick Buitenhuis vierde vandaag zijn 87e verjaardag met het eerste politieke optreden in zijn leven. Want het opheffen van buslijn 8 in Arnhem heeft kwaad bloed gezet bij hem en de overige bewoners van zorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem.

Daarom maakt hij woensdagavond gebruik van het spreekrecht in een commissievergadering van de Provinciale Staten. Met drie andere bewoonsters van het zorgcentrum komen ze aan met een busje dat voor de gelegenheid is omgetoverd tot een lijn-8 bus. Dick Buitenhof windt zich vreselijk op over de botte bijl waarmee vervoersorganisatie Breng Lijn 8 heeft geschrapt: 'Die buslijn is voor heel veel ouderen een absolute noodzaak om zelfstandig te leven.'

'Het is een vreemde wereld geworden'

Want de geschrapte lijn liep langs veel instellingen waar bejaarden wonen of gebruik van maken: de Paasberg, Vreedenhoff en Regina Pacis. De bus was de rechtstreekse verbinding naar ziekenhuis Rijnstate en winkelcentrum Presikhaaf. 'En nu moet er overgestapt worden, veel extra reistijd en vooral veel inspanning als je oud bent. Daardoor zien veel ouderen af van een reisje met de bus. En dat betekent einde van zelfstandigheid. Dan denk ik, het is een vreemde wereld geworden, waarin de ouderen gewoon aan de kant geschoven worden. Dat stoort mij vreselijk.'

Veteraan Buitenhuis heeft stalen zenuwen

Op de vraag of hij zenuwachtig is voor zijn eerste politieke optreden, antwoordt zijn buurvrouw: 'Dick heeft stalen zenuwen hoor, hij is veteraan. Hij heeft in de binnenlanden van Indonesië gezeten. Die is wel wat gewend.' En ze krijgt gelijk, zijn betoog is kort en krachtig. 'Schande, niet doen, oplossing zoeken. En ik informeer persoonlijk de minister', is de strekking van zijn korte boodschap aan Provinciale Staten.

Mogelijk binnen zes weken oplossing

De provinciale politiek hoort het aan en gaat snel over tot de agenda van de avond. Buitenhuis kijkt tevreden terug. Dat er geen concrete toezegging is gedaan is niet erg: 'Dat komt er vast wel. Ik heb denk ik, samen met de dames, een krachtig protest laten horen. Daar moeten ze het mee doen.' De Gelderse PvdA hoopt dat er binnen zes weken een oplossing ligt. Volgens de partij liggen er nu drie alternatieven: het verleggen van lijn 12, de lijn IJsseloord 2-Presikhaaf-Westervoortsedijk-Centraal Station. Andere opties zijn het inzetten van stewards op Centraal Station Arnhem, die ouderen helpen hun weg te vinden bij het overstappen. Of een Breng-busje op afspraak.

 

Meer over dit onderwerp:
Openbaar vervoer Provincie
Deel dit artikel: