Nieuws

Inwoners en schippers Giesbeek: overnachtingshaven niet in 'zuidlob'

GIESBEEK - Er is nog steeds veel discussie over de overnachtingshaven voor binnenvaartschippers die in Giesbeek moet komen. Dat deze er komt, is vrijwel zeker maar waar precies en hoe groot is nog niet duidelijk.
Inwoners en schippers pleiten voor de zogenoemde westlob van de Valeplas, Rijkwaterstaat en de gemeente neigen naar de zuidlob.  

Ligplaatsen

De overnachtingshaven is volgens Rijkswaterstaat nodig om de doorstroming en veiligheid van het scheepvaartverkeer op de IJssel te verbeteren. Inmiddels zijn Rijkswaterstaat en de gemeente Zevenaar gestart met de voorbereidingen. Het is de bedoeling dat er ongeveer zeventien ligplaatsen komen voor binnenvaartschippers in de beroepsvaart en daarnaast ook ligplaatsen voor schippers uit Giesbeek.

Verdrietig

Inwoners zijn niet blij zijn met een haven in de zuidlob, onder meer omdat deze in een natuurgebied komt. Daarnaast zijn omwonenden bang voor lawaai van de schepen en vinden ze het aantal geplande ligplaatsen te veel. 'Twaalf plaatsen is genoeg', zegt Jan Baars, één van de bewoners die tegen een haven in de zuidlob zijn. 'Maar het ergste is dit prachtige stukje natuur. Ik zou er heel verdrietig van worden als de plannen doorgaan en dit verdwijnt.' 

Korte remweg

Volgens de bewoners is de westlob eerder juist aangewezen als locatie voor een haven. Ook schippers willen liever een haven in de westlob dan in de zuidlob. Volgens schipper Harry Oostland is de locatie veiliger voor de scheepvaart: 'Het is net als met een auto: je hebt een kortere remweg als je voor de zuidlob kiest, bij de westlob hoef je minder gekke manoeuvres uit te halen.'

Zienswijze

Woensdagavond spreken schippers en omwonenden van de toekomstige overnachtingshaven in tijdens een commissievergadering van de gemeente Zevenaar, waar Giesbeek onder valt.
Iedereen kan tot en met 24 februari een zienswijze indienen en hiermee reageren op de plannen. Pas in 2018 zal de aanleg van de haven beginnen. In 2020 moet het werk klaar zijn.