Studenten blessen bomen in grootste oefenbos van Nederland in Ermelo

ERMELO - Een terrein bij Ermelo ter grootte van ongeveer 2200 voetbalvelden wordt sinds woensdag gebruikt als oefenbos. Het is daarmee het grootste oefenbos van Nederland. Studenten van groene opleidingen en de Wageningen Universiteit kunnen er aan de slag om te oefenen en te onderzoeken.

Eigenaar Staatsbosbeheer en de onderwijsinstellingen tekenden woensdag een samenwerkingsovereenkomst. Het oefenbos ligt in het Speulder- en Sprielderbos. Het is 1500 hectare groot, vergelijkbaar met 2200 voetbalvelden. In totaal heeft Staatsbosbeheer zo'n 95.000 hectare bosgebied in handen.

Blessen van bomen

Vandaag kunnen studenten en scholieren al meteen aan de slag met het zogeheten 'blessen'. De bosbouwers in opleiding zoeken uit welke bomen mogen blijven staan en welke weg moeten om de groei van andere te bevorderen. Daarvoor merken, oftewel blessen ze de bomen met lintjes.

Verslaggever Marc Loeven nam woensdagochtend met de boswachter een kijkje in het oefenbos:

Er zijn ook oefenbossen in het Roozendaalsche Bos en Oostereng maar dit is de grootste. Een bos op kleibodem in Flevolandstaat staat nog op het verlanglijstje van Staatsbosbeheer.

Meer over dit onderwerp:
Ermelo Natuur Onderwijs Radio
Deel dit artikel: