Nieuws

Minder stembureaus in Gelderland open voor referendum Oekraïne

Voor het Oekraïne-referendum op 6 april zijn in Gelderland soms tot de helft minder stembureaus beschikbaar vergeleken met het aantal stembureaus vorig jaar toen voor Provinciale Staten werd gestemd.
ARNHEM - Voor het Oekraïne-referendum op 6 april zijn in Gelderland soms tot de helft minder stembureaus beschikbaar vergeleken met het aantal stembureaus vorig jaar toen voor Provinciale Staten werd gestemd.
De gemeente Heerde houdt de helft van het aantal stembureaus dicht (van 12 naar 6) , Geldermalsen en Buren daarentegen openen iets meer stembureaus. Beide hebben één extra stemlokaal, respectievelijk 21 en 17 stembureaus open voor het referendum. Dat blijkt uit een enquête van de NOS.
Het referendum gaat over de afspraken tussen de EU en Oekraïne over politieke en economische samenwerking, en vooral over handel. Tegenstanders denken dat toetreding van de Oekraïne tot de EU slecht is voor de democratie. Een Arnhems bedrijf laat wc-rollen bedrukken met teksten die oproepen tegen het zogeheten associatieverdrag.
In Barneveld (van 38 naar 20) en Neder-Betuwe (van 11 naar 6) zijn 6 april bijna de helft minder stembureaus open. Een derde minder stemlocaties zijn er in Wageningen (van 19 naar 12), Beuningen (van 15 naar 10) en Maasdriel (van 13 naar 9). In bijna de gehele Achterhoek, Tiel en in Nijmegen blijft het aantal stembureaus gelijk. Van een aantal gemeenten is niet bekend hoeveel stembureaus opengaan, zoals Arnhem, Ede, Apeldoorn en Zutphen.

Gemeenten doen inschatting

Gemeenten mogen zelf het aantal stembureaus bepalen, meldt de Kiesraad. Ze doen dit aan de hand van de te verwachten behoefte aan stembureaus. In de praktijk gaan gemeenten uit van 1200 kiezers per stembureau. Uit het feit dat op sommige plekken fors minder stembureaus komen, valt af te leiden dat die gemeenten uitgaan van een lage opkomst.
Overigens mogen sinds zes jaar kiezers in hun eigen gemeente stemmen in een stembureau naar keuze, waardoor het aantal stemmers per stembureau minder voorspelbaar is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!