Proef in Achterhoek: niet meer vlaggen voor buitenspel

ARNHEM - De KNVB begint zaterdag in het district Oost met een proef waarbij assistent-scheidsrechters niet meer mogen vlaggen voor buitenspel. De scheidsrechter moet het zelf inschatten, vindt de voetbalbond.

Wie kent ze niet in het amateurvoetbal? Assistent-scheidsrechters die bij de eerste de beste aanval de vlag in de lucht steken. De scheidsrechter fluit en weg is de kans.

De KNVB experimenteert vanaf dit weekend in het district Oost met een andere oplossing. De proef vindt plaats in de 3e klasse 15 bij de B-junioren: jongens van 15 en 16 jaar. Er zitten Achterhoekse clubs in als FC Eibergen, DEO (Borculo), KSV (Vragender) en Vosseveld.

Drie verschillende pilots

De KNVB komt met de proef na een onderzoek onder verenigingen. 'Daaruit bleek dat de rol van de assistent-scheidsrechters een van de grootste ergernissen in het voetbal is', zegt woordvoerder Koen Adriaanse. Daarom komen er drie pilots:

  1. Assistent-scheidsrechters vlaggen niet voor buitenspel (Oost).
  2. Assistent-scheidsrechters wisselen niet van speelhelft in de rust. Ze vlaggen dus een helft bij hun eigen team en een helft bij de tegenstander (vorige week begonnen in West I).
  3. Er wordt gespeeld zonder assistent-scheidsrechters (waarschijnlijk in Zuid II).

De drie varianten worden volgens de KNVB al toegepast in andere landen. Zo vlaggen assistent-scheidsrechters in Denemarken niet voor buitenspel, in Duitsland wisselen ze niet van helft en in België zijn er bij jeugdwedstrijden geen assistent-scheidsrechters.

In België doen ze dat omdat er gewoonweg te weinig assistenten zijn. Daar kennen ze het fenomeen clubassistenten niet, de bond wijst daar de assistenten aan. 'En als je er niet voldoende hebt, kun je er niet voldoende aanduiden', zegt een woordvoerder van de Belgische voetbalbond KBVB. De bond heeft in Nederland gekeken hoe daar met clubassistenten wordt gewerkt. Sinds twee seizoenen wordt daar in België mee geëxperimenteerd. 'Het staat nog in de kinderschoenen.'

'Grensrechters gaan er het bijltje bij neergooien'

Oud-scheidsrechter betaald voetbal Henk van Ettekoven uit Ede heeft weinig vertrouwen in het experiment in Oost. 'Best leuk, het streven is loffelijk. Maar ik denk dat na een tijdje blijkt dat heel veel grensrechters, want zo noem ik ze nog steeds, het bijltje erbij neergooien.' Als assistenten alleen nog maar mogen vlaggen als de bal over de zijlijn of over de achterlijn is, wordt het volgens Van Ettekoven wel heel saai voor ze. 'Ik denk dat clubs na een x-aantal weken beginnen te morren: dat ze geen grensrechter meer overhouden.'

(Foto Flickr/Lars Plougmann)

Van Ettekoven kwam overigens zelf een jaar of tien geleden met het idee. Hij was toen voorzitter van de werkgroep spelregels van de KNVB. 'Ik was bij een bijeenkomst in Zwitserland geweest en wie schetste mijn verbazing: in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk bleken ze niet meer te vlaggen voor buitenspel. Ik heb dat toen hier voorgesteld, maar dat had geen schijn van kans. Dus ze hebben nu een oud idee uit de kast gehaald. Ze hadden dat een paar jaar geleden moeten doen.'

'Zet in op scholing'

Van Ettekoven, die in de jaren 70 en 80 vijftien jaar betaald voetbal floot, ziet veel meer in scholing van clubassistenten. 'Eén, maximaal twee avonden alle clubgrensrechters bijspijkeren. Zo van: wat is nou buitenspel en wat zijn jullie bevoegdheden?'

De voormalig topscheidsrechter is wat positiever over de proef in West, waar assistenten een helft bij hun eigen team en een helft bij de tegenstander vlaggen. 'Dat zou beter kunnen zijn. Dan heb je ze een keer mee en een keer tegen', lacht Van Ettekoven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: