Brand in historische binnenstad Elburg onder controle, deel pand verwoest

ELBURG - Een brand legde zaterdagavond een deel van het dak van een pand van het Leger des Heils in Elburg in puin. Het gebouw ligt in de Beekstraat, in het historische centrum van het stadje.

Er was rook te zien vanuit het dak. De brandweer zette veel mensen in uit allerlei korpsen in de regio.

Asbestgevaar

De majoor van het Leger des Heils Elburg, Egbert Wubbema: 'Dit is een ramp, dit heeft een grote impact. Ik zie dat bij de mensen om mij heen.' In het gebouw is geen daklozenopvang. Wubbema: 'Het is een activiteitengebouw en winkel en het was vroeger onze kerk. Ik vermoed dat de schade flink is, in het dak zitten grote gaten. Ook is er waterschade.' Maandag zou de verbouwing van het pand beginnen. Alle 'goede spullen' die tijdens die werkzaamheden even aan de kant moesten, stonden op zolder. Daar is weinig meer van over, begreep de majoor al van de brandweer.

Vanwege asbestgevaar mag hij het pand niet in. Wel kon Wubbema na de bluswerkzaamheden even een kijkje in de winkel beneden werpen, toen hij alles moest afsluiten. 'De plafonds lagen eruit en het was een waterval binnen.' Begin deze week hoopt de majoor naar binnen te mogen.

Er is wat asbest vrijgekomen in het pand zelf en er ligt ook wat asbest voor het pand. Het is niet gevaarlijk, zegt een woordvoerder. Omstanders moesten ter plekke wel afstand houden. Tussen half negen en kwart negen was de brand onder controle.

De brand is ontstaan op de tweede verdieping en was in eerste instantie niet uitslaand, maar werd dat op een gegeven moment wel. Even sloegen de vlammen uit het dak.

De brandweer probeerde met man en macht te voorkomen dat het pand verloren zou gaan. De brandschade is vooral op de tweede verdieping en er is behoorlijke schade aan het dak. Op de benedenverdieping is wat schade door bluswater. De omliggende panden zijn zo goed als onaangetast, zegt de brandweer.

 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: