Trek die trui maar aan en zet de verwarming wat lager, het is weer Warmetruiendag!

ARNHEM - Doet u ook mee? Vandaag is het weer Warmetruiendag. Voor de tiende keer roept het Klimaatverbond mensen op om een dagje een warme trui aan te doen.

Dan kan de verwarming namelijk een graadje lager. En aan de oproep wordt gehoor gegeven: er wordt verwacht dat vandaag 200.000 mensen meedoen door een lekkere warme trui aan te trekken.

Energiebewustzijn

Volgens onderzoek in opdracht van onder andere het Klimaatverbond heeft Warmetruiendag structureel effect op energiebewustzijn. Nederlanders zien een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd als het gaat om het klimaatprobleem. Zeven op de tien Nederlanders vinden dat burgers zelf meer kunnen doen om het klimaat te sparen, zo blijkt uit onderzoek onder meer dan 2500 mensen.

Wat scheelt het eigenlijk? 

De belangrijkste vraag is natuurlijk: wat scheelt het eigenlijk? Als Nederlandse huishoudens het hele jaar 1 graad minder zouden stoken, zou dat volgens Milieu Centraal jaarlijks 560 miljoen kubieke meter gas en 1 megaton CO2 besparen. Dat is zo'n 350 miljoen euro.

Zorg om klimaat breed gedragen

De zorg om het klimaat is toegenomen. Neem bijvoorbeeld het klimaatakkoord in Parijs. Opvallend is dat Nederlanders met name de EU, het bedrijfsleven en de regering in actie willen zien komen voor het klimaat.

Acties door het hele land

De Warmetruiendag trekt bijna twee keer zoveel acties als voorgaande jaren. Zo gaan ze in Arnhem onder andere een sjaal breien voor het enorme aardvarken. Ook is er een speciale breisteek ontwikkeld door de Arnhemse breikunstenares Caroline Evers. Deze steek maakt een trui aanzienlijk warmer. 

Voor Een wagen vol verhalen ontwierp Evers een muts, omdat je veel lichaamswarmte toch via je hoofd verliest.

Ook in Ermelo doen mensen mee met Warmetruiendag. Het christelijk College Groevenbeek zet die dag de verwarming maar liefst vier graden lager om energie te besparen. Alle leerlingen gaan met een warme trui aan op de foto. Ook in het gemeentehuis gaat de thermostaat een graadje lager.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Arnhem Ermelo Nieuws
Deel dit artikel: