Slachtoffers salmonellabesmetting doen aangifte tegen visverwerker Foppen uit Harderwijk

ARNHEM - Zes consumenten die slachtoffer zijn geworden van de salmonellabesmetting in 2012 hebben aangifte gedaan tegen visverwerker Foppen uit Harderwijk. Ze doen aangifte van lichamelijk letsel door schuld.

De slachtoffers werden ruim drie jaar geleden ziek na het eten van gerookte zalm en hebben nog steeds lichamelijke klachten. Zij willen dat het Openbaar Ministerie alsnog onderzoek doet naar de zaak. In 2013 zag het OM nog af van een strafrechtelijk onderzoek. Letselschadespecialist Yme Drost, die de slachtoffers de afgelopen jaren heeft bijgestaan, heeft nu alsnog aangifte gedaan namens zijn cliënten. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat.

Slachtoffers hebben nog steeds last van lichamelijke klachten

Drost: 'Het OM heeft de aangifte doorgestuurd naar de politie en dat betekent dat er nu heel erg serieus gekeken gaat worden naar de zaak. En dat is nodig omdat de slachtoffers nog altijd hinder ondervinden van het feit dat ze in 2012 besmette zalm hebben gegeten. Er zijn mensen die er reumatische- en darmklachten aan over hebben gehouden Chronische klachten die nog steeds hun leven beperken. Eén van hen is minder valide geworden en nu aangewezen op aangepast vervoer. Van de zes slachtoffers die aangifte doen heeft er eén geen klachten meer.'

De strafzaak gaat niet om een schadevergoeding. Die worden via de verzekeraar van Foppen afgehandeld. 'Met de strafzaak willen de slachtoffers antwoord krijgen op de schuldvraag. Of Foppen schuldig is aan het letsel dat is ontstaan door de salmonellabesmetting. We doen de aangifte nu pas, omdat je eerst af moet wachten wat het effect van de besmetting bij mensen is. Dat is na een paar maanden nog niet duidelijk. Nu justitie deze stap zet, zullen er waarschijnlijk nog meer aangiften van slachtoffers volgen', aldus Drost.

Over de salmonellabesmetting

In 2012 brak in Nederland een salmonellabesmetting uit. 23.000 mensen werden ziek en tenminste vier mensen overleden na het eten van besmette gerookte zalm. Volgens onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de besmetting ontstaan in de Griekse fabriek van Foppen. De salmonellabacterie kon zich nestelen in herbruikbare productieschaaltjes die poreus waren.

Vanaf juni 2012 werden er in de Griekse fabriek verhoogde enterowaarden gevonden. In augustus van dat jaar kreeg het RIVM de eerste ziektemeldingen binnen en na onderzoek bleek eind september dat de ziektemeldingen in verband stonden met besmette gerookte zalm van Foppen. Het is niet bekend hoe de salmonellabacterie in de Griekse fabriek terecht is gekomen.

De onderzoeksraad trok de conclusie dat er sprake was van een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden, omdat niet bekend zou zijn dat salmonella een gevaar was voor zalm. Daardoor testte Foppen niet op deze bacterie. De raad constateerde wel dat er geen onderzoek is gedaan naar de maandenlange verhoging van de enterowaarden. Volgens de raad was het passend geweest om onderzoek te doen naar de verhoogde waarden, omdat dit een signaal is dat er mogelijk iets aan de hand is.

Voor meer informatie over Dossier Foppen, kijk op foppen.gld.nl
Meer over dit onderwerp:
Zalm Foppen
Deel dit artikel: