Nieuws

Gelderse journalisten praten in Tweede Kamer over voedselbeleid

DEN HAAG - De Gelderse journalisten Judith Spanjers en Marcel van Silfhout namen vanochtend in de Tweede Kamer deel aan een rondetafelgesprek over het Nederlands voedselbeleid.
Spanjers, die werkzaam is bij Omroep Gelderland, was uitgenodigd vanwege haar onderzoek naar de salmonellabesmetting bij visverwerker Foppen in Harderwijk. Tienduizenden consumenten werden ziek en zeker vier mensen overleden na het eten van besmette zalm.

Foppen lapte regels aan de laars

De journalist deed meerdere keren een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om duidelijkheid te krijgen over de rol die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Foppen hebben gespeeld in de salmonella-affaire.
Hieruit bleek onder andere dat Foppen ook in de jaren voorafgaand aan de salmonellabesmetting de voedselveiligheidsregels aan de laars heeft gelapt en dat het bedrijf 'maar' een maximale boete van 4200 euro hoefde te betalen voor het veroorzaken van de salmonellabesmetting.

'Er hadden doden kunnen vallen'

Dinsdag maakte Omroep Gelderland bekend dat twee visleveranciers van supermarkten Albert Heijn en Jumbo vorig jaar hun studies naar de gevaarlijke listeria-bacterie niet op orde hadden.
Het gaat om de visverwerkers Foppen in Harderwijk en H. van Wijnen uit Krimpen aan den IJssel. De bedrijven leveren onder andere gerookte zalm. Volgens een voedingsmiddelentechnoloog hadden er doden kunnen vallen.

Gebrek aan toezicht op onze voedselveiligheid

Marcel van Silfhout uit Oosterbeek is onderzoeksjournalist en heeft in opdracht van Stichting Maatschappij en Veiligheid onderzoek gedaan naar voedselveiligheid. Hij stelde eerder dat onze voedselveiligheid in het gedrang komt door reorganisaties en bezuinigingen bij de NVWA.
Van Silfhout schreef het boek Uitgebeend over de stand van zaken van onze voedselveiligheid. Daarin noemt hij Foppen het voorbeeld van wat er mis is in Nederland met de voedselveiligheid en het toezicht hierop. Zijn boodschap is dat de Tweede Kamer niet telkens moet reageren op voedselschandalen, maar dat het probleem een keer goed moet worden aangepakt.
Naast de twee journalisten kregen onder anderen Louise Fresco, landbouw- en voedseldeskundige en voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR, het woord tijdens het rondetafelgesprek.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!