Nieuws

Jeu de boules: nog steeds een oudemannensport

Spelers zaterdag in de net geopende jeu-de-bouleshal in Ede.
Het gaat goed met jeu de boules in Nederland. De Nederlandse Jeu de Boules Bond heeft zo'n 17.000 leden, verspreid over ongeveer 200 verenigingen. Maar er is één probleem: het zijn vooral ouderen die het doen.
EDE - Het gaat goed met jeu de boules in Nederland. De Nederlandse Jeu de Boules Bond heeft zo'n 17.000 leden, verspreid over ongeveer 200 verenigingen. Maar er is één probleem: het zijn vooral ouderen die het doen.
'Het vergrijst. Het heeft nog steeds het imago van oudemannensport, en dat is het niet', zegt Henk van Rekum, bestuurslid van de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB). Zo wijst hij op Nederlandse jongeren die meedoen aan het WK jeugd. Jeu de boules is volgens Van Rekum echt iets voor ex-sporters. 'Bijvoorbeeld 35-plussers die vanwege een knieblessure niet meer kunnen voetballen.'
En je kunt het gemixt spelen, mannen en vrouwen door elkaar. 'Bijvoorbeeld met het hele gezin. Je kunt het al vanaf 6 jaar doen', zegt Van Rekum. Bij Maboul in Ede, waar zaterdag een hal met 21 banen is geopend, is het jongste lid een jaar of 30 en het oudste 91.

Nieuwe opzet

Een proef met een nieuwe verenigingscompetitie zou een jongere doelgroep kunnen aanspreken, denkt Van Rekum. Doel is de sport naar een professioneler niveau te tillen. Wedstrijden bestaan uit drie partijen doublette (team met twee spelers), twee partijen triplette (team met drie spelers) en nog eens drie partijen doublette.
De NJBB is overigens bezig met een reorganisatie. De bond gaat met ingang van 1 januari 2017 van dertien afdelingen naar acht districten.

Jeu de boules of petanque?

En is het nou jeu de boules of petanque? 'Het is eigenlijk hetzelfde', zegt Van Rekum. 'Petanque is de wedstrijdvariant, maar het kent dezelfde regels. Als je het in België over jeu de boules hebt, weet niemand waar je over het hebt. Daar spreken ze van petanque. Hier in Nederland is het andersom. Heel gek.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!