Nieuws

Patiënt zika-virus meldt zich in Nijmegen

De eerste patiënt met het zika-virus heeft zich inmiddels in Nijmegen gemeld. Dat zegt Andreas Voss, die als medisch microbioloog werkt bij het Radboudumc en het CWZ in Nijmegen.
NIJMEGEN - De eerste patiënt met het zika-virus heeft zich inmiddels in Nijmegen gemeld. Dat zegt Andreas Voss, die als medisch microbioloog werkt bij het Radboudumc en het CWZ in Nijmegen.
Dat was anderhalve week geleden. Het ging niet om een zwangere vrouw.
Want bij die groep lijken de gevolgen het ernstigst. Er zijn aanwijzingen dat een infectie met dit virus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. De ziekte zelf verloopt meestal vrij mild. 
Het zika-virus kan worden overgebracht door de tijgermug die alleen in tropen voorkomt. Eerder werd bekend dat er in Nederland er al verschillende patiënten met het virus ontdekt zijn.

Beperkte kans op besmetting

Volgens Voss is het voor zwangere vrouwen af te raden naar bepaalde tropische landen af te reizen. Het virus komt in verschillende Zuid-Amerikaanse landen voor, maar ook in Thailand en Kaapverdië.
Volgens de Nijmeegse microbioloog Voss zijn de kansen op een besmetting in Zuid-Europa verwaarloosbaar.
De tijgermug komt daar wel voor, maar de mug kan het zika-virus alleen overdragen als hij eerst een besmette patiënt prikt. Die moet dan ook nog actieve ziekteverschijnselen hebben. Die mug kan vervolgens pas een nieuw slachtoffer infecteren. Die kans is op dit moment zeer klein.

Voorzorgsmaatregelen in de tropen

Als zwangere vrouwen of vrouwen naar de tropen (willen) reizen kunnen zij een aantal maatregelen nemen.
  • Bedek in ieder geval het lichaam goed met stof die ook voldoende dik is
  • Verblijf in ruimtes die goed zijn afgesloten met onder meer hordeuren en waar een goede airconditioning is
  • Smeer permetrine op de huid om zo de muggen te verdrijven