Nieuws

Bijna 500 wietkwekerijen in Gelderland opgerold: steeds vaker in woonwijken

ARNHEM - In Gelderland zijn vorig jaar iets minder dan 500 hennepkwekerijen opgerold. De meeste betrapte wietkwekers zaten in Arnhem: 100. De wietplantages worden steeds vaker aangetroffen in een woonwijk.
Dat blijkt uit jaarcijfers van Liander. Om te precies te zijn: het waren er 487.  Opmerkelijk is dat deze criminaliteit zich verplaatst. Voorheen zaten hennepkwekerijen voornamelijk in afgelegen loodsen in het buitengebied.

Easy money

'We komen hennepplantages tegen bij alle woningtypen', zegt Peter Jans-Rat de voorzitter van het Platform Energiediefstal van de gezamenlijke netbeheerders. Ze zijn op steeds meer plekken te vinden, maar zijn dan kleiner.
Growshophouder Ed Gerritsen van Plantarium uit Nijmegen heeft wel verklaringen voor de verschuiving: 'Om te beginnen zijn loodseigenaren kritischer met het verhuren. Daarnaast is de kiloprijs van wiet sterk gestegen. Daardoor is een kleine plantage al rendabel. Het is easy money.'

Rijtjeshuizen en villa's

'Van rijtjeshuizen tot flats, van villa’s tot industrieterreinen. Het zou zomaar kunnen dat je buren hennep telen en energie stelen.'
De illegale kwekerijen kwamen aan licht door elektriciteitsdiefstal. Immers: telers tappen vaak illegaal stroom af. Het waren er 80 minder dan in 2014. Het vermoeden is echter dat er steeds meer zijn, maar dat het lastiger is ze op te rollen omdat ze kleiner zijn.
Hennepplantages in woonhuizen zorgen voor veiligheidsrisico’s voor de omwonenden vanwege de verhoogde kans op brand.

Voor 200 miljoen euro gestolen

In 2015 zijn in Nederland 4500 hennepkwekerijen opgerold waarbij sprake was van energiediefstal. De marktwaarde van de gestolen energie bedraagt bijna 200 miljoen euro.
Hoewel de schade van de vastgestelde energiediefstal door de netbeheerders in rekening wordt gebracht bij de veroorzakers betalen huishoudens elk jaar 3 euro mee aan deze vorm van diefstal.
Er is voor 139 miljoen kWh aan elektriciteit gestolen, iets minder dan de 147 miljoen kWh in 2014. Niet iedereen wordt betrapt; naar schatting wordt in totaal jaarlijks bijna 1 miljard kWh door hennepkwekerijen illegaal afgenomen. Dat is evenveel energie als alle huishoudens in de stad Den Haag in één jaar verbruiken.

Branden door illegale installaties

Hennepkwekerijen veroorzaken grote veiligheidsrisico's. Regelmatig ontstaan branden door ondeskundig aangelegde installaties. Netbeheerders doen er om die reden alles aan om energiediefstal tegen te gaan. 
De top 15 opgerolde wietkwekerijen:
Arnhem: 100 (117)
Nijmegen: 47 (61)
Apeldoorn: 42 (vorig jaar 62)
Zutphen: 17 (24)
Lingewaard: 16 (15)
Tiel: 15 (12)
Ede: 13 (17)
Harderwijk: 12 (6)
Doetinchem: 11 (15)
Beuningen: 10 (8)
Montferland: 10 (12)
Overbetuwe: 10 (15)
Rheden: 10 (15)
Zevenaar: 10 (11)
Westervoort: 9 (6)