College Geldermalsen overleeft motie van wantrouwen

GELDERMALSEN - Het college van burgemeester en wethouders van Geldermalsen heeft een motie van wantrouwen overleefd over de gang van zaken rond de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.

Na drie uur debat diende de VVD met Leefbaar Geldermalsen en de Lijst Van Vrouwerff de motie in. Andere fracties steunden de motie niet.

Excuses burgemeester

Burgemeester Miranda de Vries bood aan het begin van de vergadering haar excuses aan voor de manier waarop de besluitvorming is gelopen. De burgers zijn daar niet tijdig bij betrokken, zei ze. Buiten kwam het niet tot de gevreesde rellen. De Vries zegde toe dat het college niet meer met een nieuw voorstel voor een vluchtelingenopvang zal komen zonder dat er gedegen overleg met de inwoners is geweest.

Noodbevel

De burgemeester had in de aanloop naar de raadsvergadering een noodbevel uitgevaardigd. Daarin staat onder meer dat de gemeente verdachte personen weg kon houden uit een straal van 100 meter rond de Lingeborghschool waar de vergadering plaatsvond. In de aula van de school was plaats voor 400 inwoners die de vergadering wilden volgen.

De gemeente vreesde voor nieuwe ongeregeldheden na oproepen op sociale media. Er stonden aan het begin van de vergadering honderden mensen buiten de school. Soms werd er wat vuurwerk afgestoken, maar tot ongeregeldheden zoals in december kwam het niet. Toen liep de raadsvergadering uit op een veldslag.

Liveblog (gesloten):

23.33 We sluiten het liveblog.

23.30 De motie van wantrouwen is verworpen. Alleen de indieners VVD, Leefbaar Geldermalsen en Lijst Van Vrouwerff stemden voor: 5 voor, 16 tegen.

23.20 De vergadering wordt heropend. Wethouder Ronald van Meygaarden omarmt de motie over een beter protocol. Hij neemt de tweede motie ook 'graag over'. De derde motie, de motie van wantrouwen, laat de wethouder over aan de raad.

23.05 Er wordt geschorst. De vergadering gaat om 23.20 uur verder.

22.55 Alsnog een derde motie: VVD, Leefbaar Geldermalsen en Lijst Van Vrouwerff dienen een motie van wantrouwen in tegen het college.

22.45 Er worden twee moties aangekondigd. Eerst die van de VVD, Leefbaar Geldermalsen en Lijst Van Vrouwerff: een protocol beslotenheid, geheimhouding en vertrouwelijkheid. 

Dan de SGP-motie: het college moet ervoor zorgen dat de raad zijn volksvertegenwoordigende rol normaal kan invullen, het vertrouwen van burgers moet worden hersteld en er moet een onderzoek komen naar wat Geldermalsen vindt en wil met vluchtelingen.

22.22 Wethouder Ronald van Meygaarden beantwoordt vragen van de raadsleden. 'Dit college gaat niet zelfstandig met een nieuw voorstel komen.'

22.20 De bijdrage van verslaggeefster Petra Kuzee in de tv-uitzending van 22.00 uur.

22.10 Hij had het al aangekondigd en daar zijn ze: zestien vragen van Jos Rietbergen van Leefbaar Geldermalsen aan het college.

22.00 SGP'er Lourens van Bruchem zegt dat zijn fractie vertrouwen houdt in het college. De SGP zit met Dorpsbelangen en het CDA in het college. 'We vinden dat we het college zeker een kans moeten geven om fouten te herstellen.'

21.50 Zo'n twintig toehoorders hebben de zaal inmiddels verlaten.

21.40 CDA'er Henk van Heusden: 'Wie shit creëert, moet de shit oplossen.' Hij wil dat het college met de inwoners in gesprek gaat.

21.35 En het wordt nog rustiger buiten.

21.25 Het regent in Geldermalsen. Er staan nog maar weinig mensen buiten.

21.22 Om 21.00 uur was er een extra tv-uitzending. Hier het deel over de vergadering in Geldermalsen:

21.20 In de zaal is goed te horen dat er buiten vuurwerk wordt afgestoken.

21.15 De tweede ronde. Raadsleden gaan vragen stellen. Jos Rietbergen van Leefbaar Geldermalsen laat weten dat hij zestien vragen heeft.

21.05 De eerste burgers verlaten de zaal.

20.55 Joke van Vrouwerff (eenmansfractie) zegt dat driekwart van het college en de raad niet weet wat er onder de bevolking van Geldermalsen leeft.

20.48 Applaus voor PvdA'er Wim Timmermans, die het college oproept tot beter communiceren met de burger.

20.45 CDA'er Henk van Heusden vindt dat het college een tweede kans verdient. 'Het college laat zien dat ze de verbinding met de burgers weer zoekt.'

20.40 Een deel van het publiek zit met de rug naar de politici toe.

20.35 Luid applaus na de bijdrage van VVD'er Frank Broedelet, die kritisch is over de gang van zaken.

20.30 Buiten wordt vuurwerk afgestoken. Er staat zo'n 1000 man.

20.25 Het eerste gemor in de zaal tijdens de bijdrage van SGP'er Lourens van Bruchem. De burgemeester vraagt of het publiek zich wil inhouden.

20.13 Raadslid Johan van den Brink van de SGP stelt voor te beginnen met het Wilhelmus. En dat gebeurt.

20.10 De burgemeester vraagt het publiek zich niet met het debat te bemoeien.

20.05 De burgemeester legt de procedure uit. De raadsleden praten in drie ronden met elkaar. In de laatste ronde kunnen moties en amendementen worden ingediend.

20.00 Burgemeester Miranda de Vries heeft de vergadering geopend. Ze biedt haar 'oprechte verontschuldigingen' aan voor de gang van zaken.

19.55 Tijdens de vergadering voeren alleen raadsleden en collegeleden het woord. Mensen in de zaal kunnen niet meepraten.

19.50 De livestream staat erbij. De vergadering begint om 20.00 uur.

19.45 De vergadering begint over een kwartier. Er staat een lange rij buiten. Er kunnen maximaal 400 mensen naar binnen.

19.40 Via Facebook roept 'Geldermalsen zegt nee tegen AZC' op tot een vreedzaam protest. Tegenstanders wordt gevraagd hun mond af te plakken met tape en in de zaal de stoel om te draaien. 'Wij draaien onze rug om tegen wanbeleid!.'

19.35 De burgemeester heeft een noodbevel uitgevaardigd. De gemeente vreest voor nieuwe ongeregeldheden naar aanleiding van oproepen op sociale media. Volgens het noodbevel is het aan iedereen van wie 'aannemelijk is' dat hij de openbare orde wil verstoren, verboden zich binnen een straal van 100 meter van de vergaderlocatie te begeven.

19.30 Verslaggever Arjan Hoefakker sprak voorafgaand aan de vergadering met raadslid Ed Goossens van Dorpsbelangen, de grootste partij. 'Ik hoop in ieder geval dat het een heel rustige avond blijft, niet met rellen en toestanden zoals op 16 december.' Goossens verwacht dat er moties zullen worden ingediend. Of die tot de val van het college zullen leiden, durft hij niet te zeggen. 'Alles is mogelijk.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
AZC Geldermalsen Geldermalsen Nieuws
Deel dit artikel: