Nieuws

Holocaustherdenking in Goede Herderkerk Nijkerk

NIJKERK - Vandaag wordt over de hele wereld de Holocaust herdacht. In Nijkerk wordt de herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de vijfde keer gehouden.
Vandaag is het 71 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.
Er zijn tijdens de herdenking in Nijkerk drie sprekers: Hadassa Hirschfeld, Tamar Walma van der Molen-de Vries en opperrabbijn Binyomin Jacobs.
Eén van de bezoekers van de herdenking in Nijkerk is Louk de Liever. Hij werd geboren en getogen in Nijkerk en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog als peuter van Nijkerk naar Amsterdam gebracht. Daar zat hij twee jaar lang ondergedoken, totdat een buurtbewoner de schuilplaats aan de Duitsers verraadde.
Louk de Liever werd toen naar Kamp Westerbork gebracht. Van daaruit ging hij naar Bergen-Belsen en daarna ging hij naar Auschwitz. Daar is hij door de Russen bevrijd. Inmiddels woont Louk alweer jarenlang met zijn vrouw Mary in Amersfoort. Voor zover bekend is hij de enige nog levende Nijkerkse Jood.

Sprekers

Hadassa Hirschfeld komt uit een Joods gezin, waarvan vele familieleden in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Haar moeder is als enige overgebleven van de familie Wijzenbeek. Haar directe familie, haar moeder, twee tweelingzussen, een broer en een halfbroer zijn allemaal in Auschwitz vergast. Twintig jaar was zij verbonden aan het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël, het CIDI, waarvan 15 jaar als adjunct-directeur.
Tamar de Vries werd als baby samen met haar ouders en broer weggevoerd via Westerbork naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het gezin maakte in het voorjaar van 1945 deel uit van het zogeheten ‘verloren transport’. Een trein met daarin ruim tweeduizend gevangenen werd door de nazi’s vanuit Bergen-Belsen oostwaarts afgevoerd. Op 23 april werden de gevangenen in de buurt van Tröbitz door de Russen bevrijd.
De bijeenkomst is van 13.00 tot 15.00 uur in de Goede Herderkerk in Nijkerk.