Nieuws

Meeste inwoners Geldermalsen willen nog steeds azc

GELDERMALSEN - Een zeer ruime meerderheid van de inwoners van Geldermalsen is nog steeds voor de komst van een asielzoekerscentrum in de gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Tangram in opdracht van Omroep Gelderland. Ruim 200 inwoners van Geldermalsen zijn ondervraagd.
80 procent van de ondervraagden is voorstander van een asielzoekerscentrum. Maar 65 procent daarvan wil dan wel een kleiner azc dan aanvankelijk de bedoeling was: 1500 is te veel.
Een kleiner azc kan op veel steun rekenen.
Het uit de hand lopen van de raadsvergadering in Geldermalsen, de massale aanranding van vrouwen in Keulen en de aanslagen in Parijs hebben de mening over de komst van een azc naar Geldermalsen dus niet wezenlijk veranderd. Toch zegt de helft van de ondervraagde vrouwen dat ze er wel anders over is gaan denken.
Kort na de veldslag voor het gemeentehuis zei burgemeester De Vries dat de gemeente afziet van een azc voor 1500 mensen. 'De gekozen snelheid waarmee het plan aan de gemeenteraad is voorgelegd en de omvang daarvan, hulp voor 1500 vluchtelingen, bleek een inschattingsfout.' De meerderheid van de inwoners, 52 procent, heeft na de gebeurtenissen minder vertrouwen in de politiek in Geldermalsen.
'Mensen hebben sowieso weinig vertrouwen in de politiek', zegt socioloog Marcel Lubbers van de Radboud Universiteit. 'De uitslag van de enquête is een teken aan de wand. Het is belangrijk dat de gemeenteraad de inwoners laat zien welke initiatieven ze ondernemen om de bevolking tegemoet te komen.'

Vaker goed dan fout

'Is er nog wel een debat mogelijk?', vroeg burgemeester Cees van der Knaap van Ede zich vorige week af. Hij gelastte een aantal informatieavonden over locaties voor azc's af toen er aanwijzingen waren dat het tot rellen zou kunnen leiden. Ook in het Brabantse Heesch liep een demonstratie uit de hand. Volgens socioloog Lubbers kan het wel: 'Het gaat vaker goed dan fout. In Raalte komt een relatief groot azc zonder al te veel problemen. In Nijmegen is ook weinig protest tegen de noodopvang op Heumensoord. Dat neemt niet weg dat er ook veel onrust is, dat gaat soms gepaard met excessen die breed worden uitgemeten. De krantenkop: '3000 mensen in opvang Nijmegen zorgen niet voor problemen' lees je nooit.'
Dinsdagavond evalueert de gemeenteraad de gebeurtenissen. Er ligt geen nieuw plan voor een kleinere opvang op tafel. Hoe gevoelig het onderwerp ligt, blijkt ook uit de enquête.

Aanmelden verplicht

De raadsvergadering is dinsdagavond in middelbare school De Lingeborgh, omdat daar meer mensen in passen dan in de raadzaal. Mensen die de vergadering willen bijwonen, moeten zich aanmelden en legitimeren. De gemeente wilde niets zeggen over aanvullende veiligheidsmaatregelen na de rellen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!