Nieuws

GroenLinks Nijmegen: 'Donjon kansloos, stekker moet er uit'

'Feitelijk is het project kansloos.' Duidelijke taal van GroenLinks in Nijmegen. De partij vindt dat er definitief een streep moet worden gezet door de plannen om een donjon op het Valkhof te herbouwen.
NIJMEGEN - 'Feitelijk is het project kansloos.' Duidelijke taal van GroenLinks in Nijmegen. De partij vindt dat er definitief een streep moet worden gezet door de plannen om een donjon op het Valkhof te herbouwen.
Na tien jaar praten werd deze maand duidelijk dat er is geen enkele huurder meer voor de donjon (de herbouw van een middeleeuwse woontoren) is. De Radboud Universiteit haakte als laatste potentiële kandidaat ook af. GroenLinks stelt nu vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de donjon.

Geen geld in steken

Volgens de gemeenteraadsfractie heeft de gemeente al vele tonnen uitgegeven om de bouw van de toren mogelijk te maken, en loopt Nijmegen risico nog veel meer kosten te maken voor het project.
In 2006 stemde een meerderheid van de Nijmeegse bevolking in met de bouw van de donjon, onder andere op voorwaarde dat de gemeente er geen geld in zou steken. De afgelopen jaren heeft de gemeente dat al wel gedaan.

Dure advocaten

Er loopt nog een procedure bij de Raad van State en de gemeente wacht nog op een advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Advocaatkosten en plankosten als het bestemmingplan aangepast dienen te worden of als andere procedures overgedaan moeten worden, liggen in het verschiet.
Het idee was om na realisatie van de toren het hele Valkhofpark op te knappen. 'Nu er geen enkel perspectief is dat de toren binnen enkele jaren gerealiseerd zal worden, lopen we het risico dat het investeren in het park nog lang op zich laat wachten', schrijft GroenLinks aan het college.

Al 20 jaar twistpunt

De vragen van GroenLinks zijn weer een nieuw hoofdstukje in een boek dat inmiddels enorm dik aan het worden is. Herbouw van de toren is al heel lang een twistpunt.
Al in de jaren negentig van de vorige eeuwen waren er plannen om de in 1794 gesloopte reuzentoren van de voormalige Valkhofburcht opnieuw de skyline van de Waalstad te laten domineren.
De kosten van de herbouw en de kostbare historische locatie maken dat voor- en tegenstanders van de Donjon elkaar blijven bestoken met argumenten.