Achterhoekse jongeren hebben succes met videoserie 'Buutnlanders'

LICHTENVOORDE - Een groep jongeren uit de gemeente Oost Gelre wil met een videoserie op YouTube allochtonen in een positief daglicht stellen. De eerste aflevering van 'Buutnlanders' is binnen een paar dagen al ruim drieduizend keer bekeken.

Het gaat om een project met de naam Mazzel, van jongerenwerk Oost Gelre. Jongerenwerker Talie Wijlens vertelt dat er al een half jaar aan de serie Buutnlanders wordt gewerkt.

'Oorspronkelijk was het een streektaalproject waarbij allochtone jongeren zich inzetten als ambassadeur voor de streektaal als gimmick', vertelt Wijlens. 'Toen kwam IS, de vluchtelingenstroom kwam op gang en we merkten ook meer negativiteit ten opzichte van buitenlanders. Mensen vragen om een tegengeluid, dus wij dachten: laten wij maar eens beginnen.'

'Hier hoor ik bij'

Met de videoserie willen de jongeren van het project niet alleen allochtonen in een positiever daglicht stellen. 'We hopen ook dat allochtone jongeren voelen: dit is mijn omgeving, hier hoor ik bij', legt Wijlens uit.

Positieve reacties

In Buutnlanders doen de 19-jarige Ehaab Amairi (Gaijt) en de 21-jarige Danny Haek (Vos) hun best om in Achterhoeks dialect te acteren. In de paar dagen dat de eerste video online staat, zijn er al veel reacties op gekomen. 'Allemaal positief', vertelt de trotse jongerenwerker die verantwoordelijk is voor het camerawerk en de montage.

De volgende aflevering wordt rond carnaval verwacht. De bedoeling is dat Buutnlanders zo'n twintig tot dertig afleveringen gaat tellen.

Meer over dit onderwerp:
Achterhoek Oost Gelre
Deel dit artikel: