Nieuws

'Bankier' internationale bitcoinsbende aangehouden in Putten

PUTTEN - In een groot internationaal bitcoins-onderzoek is dinsdag onder meer een inval gedaan in een woning in Putten. Daarbij is een persoon aangehouden voor witwassen.
In totaal zijn er op vijftien adressen in Nederland huiszoekingen gedaan. De tien verdachten die daarbij zijn aangehouden, zouden tussen de vijftien en twintig miljoen euro hebben verhandeld aan illegale drugs. Ze gebruikten daarvoor het zogeheten Dark Web, een moeilijk toegankelijk deel van het internet.
Directeur Hans van der Vlist van de FIOD legt uit hoe de bende te werk ging:

Bitcoins

Klanten betaalden de verdovende middelen met bitcoins. Deze digitale valuta werden vervolgens omgewisseld naar euro's en naar de bankrekening van een van de hoofdverdachten overgemaakt.
Volgens Alena Mulder van het witwasteam van de FIOD in Zwolle was de verdachte uit Putten de zogeheten vendor van de bitcoinsbende. 'Hij was degene die de bitcoins ontving en vervolgens zocht naar mogelijkheden om ze via malafide tussenpersonen om te wisselen naar contante euro's.'

Grondstoffen voor xtc

Naast Putten waren er dinsdag ook huiszoekingen in Rotterdam, Zoetermeer, Almere, Dordrecht, Zaandijk, Schiedam en Den Haag. Daarbij is beslag gelegd op onder meer luxe voertuigen, contant geld, bankrekeningen en bitcoins accounts. Tevens is bijna vijftien kilo aan grondstoffen voor de productie van xtc aangetroffen.
Spullen die zijn aangetroffen tijdens een van de huiszoekingen (foto: Openbaar Ministerie)
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!