Nieuws

Tegenslag bij aanschaf nieuwe trolleybussen, maar Arnhem geeft niet op

Arnhem is nog steeds bezig met de komst van trolleybussen die ook zonder bovenleiding kunnen rijden. Eigenlijk had vorig jaar al zo'n bus van 18 meter door de provinciehoofdstad moeten rijden, maar dat is niet gelukt. De gemeente probeert nu de overheidssubsidie van 130.000 euro terug te halen bij het bedrijf dat voor 1 december 2015 een prototype had moeten leveren.
ARNHEM - Arnhem is nog steeds bezig met de komst van trolleybussen die ook zonder bovenleiding kunnen rijden. Eigenlijk had vorig jaar al zo'n bus van 18 meter door de provinciehoofdstad moeten rijden, maar dat is niet gelukt. De gemeente probeert nu de overheidssubsidie van 130.000 euro terug te halen bij het bedrijf dat voor 1 december 2015 een prototype had moeten leveren.
In december 2014 kondigde de gemeente Arnhem aan dat er een bus zou komen die op een batterij zou rijden. Daardoor zou deze zogenoemde trolley 2.0 ook 10 kilometer zonder bovenleiding kunnen rijden, uniek in Europa.

130.000 euro subsidie

Het bedrijf EL-KW zou voor 1 december 2015 een prototype moeten leveren, maar dat is volgens de gemeente Arnhem niet gebeurd. 'Op dit moment is het onduidelijk of en wanneer het prototype geleverd kan worden', schrijft de gemeente. 'Pogingen om het bedrijf mee te nemen in de coalitie van E-bus 2020 zijn niet gelukt. De gemeente is daarom met het bedrijf in gesprek over terugvordering van het reeds verstrekte deel van de overheidssubsidie (130.000 euro).'
E-bus 2020 is de naam van het project dat ervoor moet zorgen dat in 2020 alle bussen in Arnhem een batterij krijgen en zonder bovenleiding kunnen rijden. Tien partijen uit de regio Gelderland en Noordrijn-Westfalen werken nu samen aan dit project.

Remenergie opslaan

In dit project wordt ook een systeem ontwikkeld dat de remenergie van trolleybussen opslaat in ondergrondse accu's. Bewoners zouden deze energie weer moeten kunnen benutten voor het opladen van hun elektrische voertuigen bijvoorbeeld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!