Nieuws

Jitse Akse sloot zich via Facebook aan bij de strijd tegen IS

Jitse Akse
Jitse Akse, de Fries die in Syrië tegen IS heeft gevochten, heeft zich via Facebook aangemeld bij een Koerdische strijdgroep. Dat zei hij dinsdagavond in het Belgische actualiteitenprogramma Terzake. Akse werd vorige week woensdag in Arnhem opgepakt.
ARNHEM - Jitse Akse, de Fries die in Syrië tegen IS heeft gevochten, heeft zich via Facebook aangemeld bij een Koerdische strijdgroep. Dat zei hij dinsdagavond in het Belgische actualiteitenprogramma Terzake. Akse werd vorige week woensdag in Arnhem opgepakt.
Akse meldde zich via Facebook bij de Lions of Rojava, een groep Westerse soldaten die de Koerden ondersteunt in hun strijd tegen IS. Omdat zijn eenheid in de winter niet vecht, keerde de Nederlander tijdelijk terug naar zijn vaderland.

'Ik zie hen als beesten'

Akse vertelt dat hij in de negen maanden die hij vocht aan het front ook mensen aan de kant van IS heeft gedood. 'Ik heb gezien hoe zij bij burgers en kinderen de ledematen afhakken en hen in een put in de grond gooien', zegt hij over IS. 'Ik zie hen niet als mensen, maar als beesten.' Het interview met Akse werd voor zijn aanhouding opgenomen, in Syrië.
Zaterdag werd bekend dat er veel steun is voor Jitse Akse. De petitie waarin staat dat Akse geen straf moet krijgen is al bijna 61.000 keer ondertekend. De reportage in Terzake is hier terug te kijken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!