Stemming ondertekening VN-verdrag gehandicapten uitgesteld

ARNHEM - De Tweede Kamer zou dinsdagmiddag stemmen over ondertekening van een VN-verdrag dat de rechten van mensen met een beperking verbetert. Maar de stemming werd na jaren wachten op de valreep uitgesteld. Onder meer Kamerlid Otwin van Dijk uit Doetinchem, zelf gebonden aan een rolstoel, maakt zich hard voor de ondertekening.

De stemming over de ratificatie van het VN-verdrag en de bijbehorende amendementen is uitgesteld naar later deze week, omdat er nog overleg nodig is over een sub-amendement. 

Manifest

Mensen met een beperking hebben zich in mei vorig jaar verenigd in de groep Wij Staan Op! Ze zijn een publiekscampagne gestart voor het verbeteren van de positie van mensen met een beperking. Wij Staan Op! roept de regering op meer haast te maken met de ratificatie van het VN-verdrag voor mensen met een beperking. De groep brengt onder andere een manifest uit waarin zij het VN-verdrag in concrete eisen hebben omgezet. Ze vragen alle Nederlanders om hun steun te betuigen aan het manifest via de website.

Deelnemen

Eén van de drijvende krachten achter Wij Staan Op! is Joyce de Kleijn uit Nijmegen. Zelf rijdt ze bijvoorbeeld auto, maar bijna niemand gelooft dat als ze haar zien, totdat ze met elektrische rolstoel achter het stuur gaat zitten en wegrijdt.

Als de bus voorbij zoeft ziet niemand dat die wordt bestuurd door iemand die niet kan lopen, maar wel kan autorijden. Joyce kan dan weliswaar meedoen in het verkeer, maar zij en veel andere mensen met een beperking kunnen nog lang niet overal aan deelnemen.

Niet zelf kunnen pinnen

'Ik kom nog dagelijks dingen tegen waar ik niet aan kan deelnemen, of waar het in ieder geval heel er moeilijk wordt om aan deel te nemen,' vertelt Joyce. En dan gaat het niet alleen om het slechten van drempels om al dan niet openbare gebouwen in te komen. 'Bij heel veel pinautomaten kan ik bijvoorbeeld niet bij de knoppen komen. In veel landen zijn de zaken beter geregeld dan hier.' 

Mentaliteitsverandering

De Nijmeegse wil dat de mentaliteit in Nederland verandert. 'Er moet met ons worden gepraat in plaats van over ons. Omdat ik in een rolstoel zit heb ik het idee dat mensen sneller denken dat je verstandelijk ook iets mankeert.'

Tweede Kamerlid Otwin van Dijk was onlangs te gast in het debatprogramma In Gelderland Live om te praten over het VN-verdrag waarvan de ondertekening al zo lang op zich laat wachten.

 

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen
Deel dit artikel: