Nieuws

Inloopdag azc Ede afgelast uit angst voor rellen

EDE - De gemeente Ede heeft de inloopdag voor bewoners over de zes mogelijke locaties voor de opvang van asielzoekers afgelast uit angst voor rellen.
Burgemeester Cees van der Knaap heeft dit in overleg met de politie besloten. Volgens de gemeente zijn er signalen dat mensen de inloopdag van komende donderdag willen gebruiken voor massaal protest. Het gaat onder meer om aangekondigde demonstraties van voor- en tegenstanders van binnen en buiten Ede.
'Ik heb een verantwoordelijkheid naar onze inwoners die oprecht met ons in gesprek willen', aldus Van der Knaap. 'Ik wil niet dat een dergelijke bijeenkomst ontaardt op een manier zoals we op diverse plekken in het land hebben gezien. De veiligheid en openbare orde van inwoners wil ik niet in gevaar brengen. Daar is niemand bij gebaat en dat doet ook geen recht aan de mensen die hun vragen willen stellen en zorgen willen uiten.'

De zes locaties

Ede wil minimaal 600 asielzoekers gaan opvangen. Uit 150 voorstellen voor locaties waren er zes uitgekozen. In Ede gaat het om het gebouw van Permar aan het Horaplantsoen, de voormalige Ford-dealer aan de Klaphekweg, het voormalige woonzorggebouw De Klinkenberg aan de Van Heutszlaan en de Braamhorst aan de Zonneoordlaan. In Lunteren is gekozen voor de Goudsberg en in Otterlo voor de Lindehof.
Het leegstaande vakantiepark De Lindehof in Otterlo was eerder in beeld als de locatie van een groot azc voor 600 asielzoekers, maar daar ontstond groot verzet tegen. Daarna viel het oog op de Lindehof als kleinere locatie.

In gesprek met inwoners

Het college van B en W van Ede blijft zoeken naar een manier om wel met de bevolking in gesprek te komen, meldt de gemeente. 'Daar wordt nu even de tijd voor genomen.' Inwoners kunnen nog steeds telefonisch en via e-mail hun vragen stellen en zorgen delen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!