Nieuws

Veelbesproken nieuwe zwembad Culemborg gaat open

CULEMBORG - Het nieuwe zwembad aan de Multatulilaan in Culemborg gaat vandaag officieel open. Daar is flink wat politiek getouwtrek aan voorafgegaan. Het college van b. en w. in de gemeente struikelde in juli 2014 over het besluit voor het bad.
Het was daarmee het eerste gemeentebestuur in Nederland dat viel na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Het nieuwe bad, dat er ruim anderhalf jaar later dus gewoon staat, is zowel voor zwemverenigingen als recreatiezwemmers bedoeld.
'De Meer', het zwembad waar veel mensen in Culemborg altijd gebruik van maakten, is vanaf nu dicht. Bezoekers van dat bad kunnen nu in 'De Waterlinie' terecht. Dat is de naam van het nieuwe bad. De gemeente probeert 'De Meer' te verkopen.

Eerste duik

Veertig zwemmers van zwemvereniging ZC ’90 hadden de primeur van de eerste duik en de eerste baantjes. Een officiële opening volgt op een later tijdstip.
Vanaf maandag zullen twee zwemverenigingen, twee duikclubs, de reddingsbrigade en Stichting Vrijstad gebruik maken van het nieuwe bad. De verschillende mogelijkheden van vrij zwemmen zoals in het oude bad, blijven ook gewoon mogelijk.

A, B, C

In het nieuwe bad wordt binnenkort onder meer gestart met de nieuwe zwem-ABC-opleiding. De Waterlinie geeft op deze opleiding een diplomagarantie tegen een vast bedrag van maximaal 750 euro.
Het 2521-zwembad (25 meter lang en 21 meter breed) is efficiënt, modern en multifunctioneel. Door de volledig beweegbare bodem en tussenwand kan er een variatie worden gemaakt in verschillende niveaus en bij verschillende watertemperaturen.

Aankleedtafels

Hierdoor is het bad zeer geschikt voor ouderen, kinderen, sportieve recreanten en wedstrijdzwemmers. Uitgebreid zijn ook de voorzieningen voor mindervaliden. Aanwezig zijn speciale aankleedtafels, elektrische lift en luie trap.
De installaties en isolatie in het nieuwe bad voldoen aan de hoogste eisen. Hierdoor is een enorme kostenbesparing mogelijk ten opzichte van het oude zwembad. Het afval zal volledig worden gescheiden en waar mogelijk zal gekeken worden naar ecologische schoonmaakmiddelen.
Op Radio Gelderland had Corine van Dijk vanmorgen een gesprek met de nieuwe manager van het zwembad, Peter van den Biggelaar: