Nieuws

Duizenden steunen ex-militair die is opgepakt voor doden IS-strijders

ARNHEM - De Nederlandse oud-militair Jitse Akse krijgt op Facebook duizenden steunbetuigingen. Akse werd woensdag in Arnhem opgepakt omdat hij door zijn deelname aan de strijd tegen IS mogelijk strafbaar is.
Nadat het nieuws over zijn aanhouding vrijdag naar buiten kwam is de Facebookpagina Justice for Jitse opgericht. Ruim 11000 mensen hebben de pagina inmiddels geliket. In de honderden reacties op de pagina noemen bezoekers Akse een verzetsstrijder en held, hij zou een medaille moeten krijgen. Het Openbaar Ministerie dat Akse liet oppakken komt er minder goed vanaf.
Ook een petitie die oproept Jitse Akse te steunen en stelt dat hij niet gestraft moet worden is populair. Inmiddels is de petitie door 15000 bezoekers ondertekend. Het aantal likes en handtekeningen groeit zaterdagmorgen met de minuut.

Oud-soldaten zamelen geld in voor ex-collega Akse

Een groep van 20 oud-militairen probeert geld in te zamelen voor de opgepakte Akse. Met de verkoop van badges van 16 euro per stuk willen ze genoeg geld verdienen om de juridische kosten voor hun oud-collega op te hoesten.

'Moord moeilijk te bewijzen'

Volgens strafrechtdeskundige Henny Sackers van de Radboud Universiteit in Nijmegen wordt het voor het Openbaar Ministerie heel erg moeilijk om moord te bewijzen. 'Daarvoor heb je dezelfde bewijzen nodig als voor een moord in Gelderland: het lijk, obductie door een schouwarts en een verband tussen de verdachte en dode. Bij deze zaak wordt het een stuk gecompliceerder omdat het zich in Syrië afspeelt', legt hij uit.
'Het feit dat deze meneer dat zelf zou hebben gezegd op Facebook is niet voldoende om hem te veroordelen. Daar is obductie voor nodig. Je moet vaststellen wat de doodsoorzaak is en die nog linken aan de verdachte. Je moet de kogel vinden en dan nog kijken: behoort de kogel tot het wapen van de dader.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!