Nieuws

't Nonnetje dient klacht in bij NVWA: we deden nooit zaken met Selten

Michel van der Kroft in november, toen hij door restaurantgids Gault&Millau werd uitgeroepen tot chef van het jaar.
Sterrenrestaurant 't Nonnetje in Harderwijk is ontstemd dat het op de lijst met vleesafnemers van groothandel Selten in Oss staat. Selten verkocht jarenlang paardenvlees als rundvlees. 'We hebben nooit zaken gedaan met Selten', zegt chef Michel van der Kroft.
HARDERWIJK - Sterrenrestaurant 't Nonnetje in Harderwijk is ontstemd dat het op de lijst met vleesafnemers van groothandel Selten in Oss staat. Selten verkocht jarenlang paardenvlees als rundvlees. 'We hebben nooit zaken gedaan met Selten', zegt chef Michel van der Kroft.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakte vrijdag een lijst bekend met 1800 'directe en indirecte afnemers'. Zij hebben tussen 2011 en 2013 vlees van Selten gekregen. 'Het is ons niet bekend waarom we op die lijst staan', zegt Van der Kroft. 'We hebben inmiddels een klacht bij de NVWA ingediend.'
Van der Kroft: 'We werken uitsluitend met eersteklas producten en hele beesten. We gaan voor het allerbeste.' 
Het enige wat Van der Kroft kan bedenken is dat 't Nonnetje vlees kreeg van een leverancier die zaken deed met Selten. 'Misschien hebben we eens salami besteld voor broodbeleg van het personeel.'

Ook Hotel de Wereld ontstemd

Ook Hotel de Wereld in Wageningen is ontstemd dat het op de lijst van vleesafnemers van Selten staat. 'Deze affaire speelde zich af voordat Hotel de Wereld werd verkocht aan de huidige eigenaar', laat het hotel desgevraagd weten. 
'Zover ons bekend en ook na gesprekken met onze chef-kok is er in de genoemde periode nooit zaken gedaan met Selten. Mogelijk indirect via andere leveranciers, maar dat is ons niet bekend. Er wordt gesproken over bijna 1800 directe en indirecte afnemers, wij behoren zeker niet tot de directe afnemers. Wij betreuren het bericht dan ook, aangezien mooie eerlijke bedrijven over één kam worden geschoren met de bedrijven die sjoemelen. Door Hotel de Wereld wordt uitsluitend gewerkt met hoogwaardig en kwalitatief goede producten', aldus het hotel in een schriftelijke verklaring.

Honderden Gelderse bedrijven op lijst

Onder de klanten zijn alle grote supermarktketens, zoals Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, C1000, Deen en Vomar. Ook vleeswarenfabrikant Stegeman, snackmaker Van Oers, cateraar Albron, salademaker Johma, aardappelverwerker CêlaVita en slachterij VION kregen vlees van Selten, net als de groothandels Sligro, Hanos en Deli XL.
Verder staan er veel restaurants, eetcafés en lunchrooms tussen. In Gelderland gaat het om honderden bedrijven. Ook Van Hattem Vlees in Dodewaard staat op de lijst van afnemers. Van Hattem ging failliet nadat er resten paardenvlees in rundvleesproducten waren gevonden.

Selten veroordeeld

Willy Selten werd veroordeeld voor het verkopen van relatief goedkoop paardenvlees als rundvlees. Hij kreeg 2,5 jaar cel en het bedrijf moest 50.000 ton vlees terugroepen omdat de herkomst niet duidelijk was.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!