Nieuws

Geloof drukt steeds grotere stempel op Barneveld; 'Wij-zij cultuur doorbreken'

BARNEVELD - Terwijl kerken elders Nederland leeglopen, groeit het geloof in Barneveld harder dan ooit. In 2008 bouwden orthodox gereformeerden twee nieuwe mega-kerken voor duizenden bezoekers.
Niet alleen de gereformeerden doen het goed in het Veluwse dorp. Ook de evangelische gemeenschap DoorBrekers groeit hard en is begonnen met de bouw van een eigen gebouw, waar 2000 bezoekers terecht kunnen.

Steeds meer gelovigen in Barneveld

In 2008 werden er twee nieuwe Reformatorische megakerken in Barneveld gebouwd met ruimte voor in totaal zo'n 4000 bezoekers. De kritiek dat er zo een 'refo-dorp' zou ontstaan, werd weggewuifd. Inmiddels hebben de kerken grote invloed op het dagelijks leven; eigen scholen, geen koopzondagen vanwege de zondagsrust. En dat alles trekt gelovigen aan uit het hele land. Volgens onderzoekster Anneke Pons trekken ze weg uit de steden en verhuizen massaal naar Barneveld. Dat is ook terug te zien in de politieke verhoudingen: de SGP is de grootste partij en 18 van de 31 raadszetels worden bezet door christelijke partijen.   

'Wij-zij cultuur doorbreken'

Tegelijkertijd gaat de helft van de Barnevelders niet naar de kerk. Monique Rosbergen van de politieke partij Pro'98 woont sinds haar vierde in het dorp en heeft een tweedeling zien ontstaan: 'Waar ik moeite mee heb is als mensen proberen te beperken wat ik wil doen, bijvoorbeeld op de zondag. Dat zou ik liever wat vrijer en opener zien. Ik denk dat we heel veel moeite moeten doen om de wij-zij cultuur te doorbreken en meer tot elkaar te komen. Want iedereen moet hier kunnen wonen'.
De kerkelijke gemeenten van de twee megakerken in Barneveld, de Adullamkerk en De Hoeksteen, wilden niet meewerken aan dit artikel.