Vierdaagse van Nijmegen trekt van alles uit de kast voor 100e editie

NIJMEGEN - Rond de jubileumeditie van de Nijmeegse Vierdaagse worden allerlei bijzondere evenementen georganiseerd. Zo vertrekken vanuit alle provinciale hoofdsteden 100 wandelaars richting Nijmegen.

Op 9 juli vertrekken die wandelaars, om op 12 juli aan te komen in de wandelhoofdstad van de wereld, een zogeheten Stertocht. Dat liet de organisatie van het wandelevenement donderdagmorgen weten. De Vierdaagse is van 19 tot en met 22 juli.

Groots gevierd

De 100e editie van het evenement wordt ook op verschillende andere manieren groots gevierd. Zo komt er een ereronde voor wandelaars, waarbij 100 wandelaars een extra ronde van 50 kilometer mogen lopen. Ook mag het recordaantal van 50.000 mensen meedoen, komt de route voor het eerst in jaren deels door Druten en wordt de route langer dan normaal om de drukte te spreiden. Normaal doen ongeveer 40.000 wandelaars mee.

Verslaggever Karel de Jong over de belangrijkste uitkomsten van de persbijeenkomst:

Andere hoogtepunten:

  • De Vlaggenparade is dit jaar terug. Mensen die meedoen aan de Stertocht wandelen de zondag voor de Vierdaagse met hun provincievlag en de vlaggen van alle nationaliteiten die meedoen, door het centrum van Nijmegen richting de Wedren, de dagelijkse startplek van het evenement.
  • Wandelaars krijgen twee cadeautjes bij de start, laat de organisatie weten. Wat die zijn, blijft een verrassing.
  • In het weekend voor de Vierdaagse geeft de Marinierskapel concerten in de Vereeniging
  • Museum Valkhof heeft een expositie rond 100 keer Vierdaagse. Vooral de emotie van de wandelaars staat centraal. Ook wordt stilgestaan bij de gastvrijheid van Nijmegen, waar jaarlijks talloze gastgezinnen klaarstaan om wandelaars op te vangen.
  • De Radboud Universiteit en het Radboudumc organiseren een symposium met de centrale vraag: Wat zijn de succesfactoren die de Vierdaagse tot het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld hebben gemaakt?
  • De route wordt meer versierd dan anders.

De organisatie had ook het plan om deelnemers de Vierdaagse achteruit te laten lopen. Maar dat leek ze uiteindelijk toch niet verstandig.

Inschrijving begint snel

De inschrijving begint 1 februari. Iedereen die vier van de laatste zes edities heeft uitgelopen, is verzekerd van een startbewijs. Anderen kunnen zich van 29 februari tot en met 1 april inschrijven. De eindloting is 10 april, precies 100 dagen voor het begin van de Vierdaagse.

Marsleider Johan Willemstein doet de plannen voor de 100e Vierdaagse uit de doeken

Meer over dit onderwerp:
4Daagse Nieuws 2016 Nijmegen Radio Sport
Deel dit artikel: