Anti-islambeweging Pegida en antifascisten betogen zondag in Apeldoorn

APELDOORN - Zondag worden er in Apeldoorn twee demonstraties gehouden. De gemeente heeft toestemming gegeven voor betogingen van anti-islambeweging Pegida en de Anti-Fascistische Actie.

De demonstratie van Pegida begint om 13.00 uur in het Beekpark in het centrum en eindigt daar om 15.00 uur. De route loopt via de Vosselmanstraat, de Soerenseweg, de Koning Lodewijklaan, Sprengenweg en de Badhuisweg. Die wegen zijn dan afgesloten. Volgens de gemeente worden er 300 tot 500 betogers verwacht.

Een woordvoerder van Pegida zei dinsdagavond al blij te zijn met 100 tot 200 mensen. 'Het kan elke kant opgaan, dat is moeilijk te zeggen. Voor ons is het belangrijk dat we een goed signaal afgeven. Het aantal is dan onbelangrijk.'

De Anti-Fascistische Actie mag van 14.00 tot 16.00 uur betogen op het Stationsplein. Onder de noemer 'Laat ze niet lopen!' wil de Friese afdeling van de organisatie met spandoeken duidelijk maken dat Pegida racistisch en fascistisch is.

Geen discriminerende leuzen, geen gezichtsbedekkende kleding

Bij een Pegida-demonstratie begin november in Utrecht werden 32 arrestaties verricht. Zowel voor- als tegenstanders werden opgepakt, onder meer voor het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Om verstoring van de openbare orde te voorkomen heeft Apeldoorn voorwaarden aan de betogingen gesteld. Zo mogen er geen discriminerende leuzen worden geroepen en is gezichtsbedekkende kleding verboden, zegt de gemeente.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Apeldoorn Nieuws
Deel dit artikel: