Nieuws

Bewoners uitgebrande seniorenflat Nijmegen pas na ruim een jaar naar huis

NIJMEGEN - 22 van de 90 bewoners van de afgebrande seniorenflat in Nijmegen kunnen pas eind mei terugkomen in hun appartement. Dat is meer dan een jaar na de brand; bij de bewoners kwam de mededeling hard aan.
Dat heeft Woonzorg Nederland donderdagavond meegedeeld in een besloten bijeenkomst. Tien senioren kunnen al eind februari terugkomen. De bewoners hebben emotioneel gereageerd op deze mededeling. Volgens Henk Soullier van de bewonerscommissie, waren veel ouderen aangeslagen toen ze het slechte nieuws hoorden. 'Veel bewoners konden het niet begrijpen en willen heel graag terug naar de flat waar ze zo lang met veel plezier hebben gewoond', zegt hij terwijl hij zelf ook maar moeilijk zijn emoties de baas kan.

Tientallen bewoners willen niet terug

Februari 2015 brak 's ochtends vroeg brand uit in het seniorencomplex aan de O.C. Huismanstraat. De brand begon in de onderliggende cafetaria. Vier bewoners kwamen om door de brand. Zo'n 20 à 30 bewoners gaven eerder aan niet terug te willen keren. De anderen hoopten eerst binnen zes tot acht weken terug te mogen. Daarna werd de termijn zes tot acht maanden. Inmiddels is dat dus meer dan een jaar. In deze reportage ziet u hoe de ouderen bewoners er aan toe waren in de maanden na de brand:

Problemen met vluchtroutes en rookwerende deuren

Volgens eigenaar Woonzorg Nederland voldeed het gebouw aan de eisen. Cafetaria en flat voldeden aan alle brandvoorschriften, stelde de gemeente Nijmegen. Wel kwam uit een rapport van de gemeente naar voren dat een aantal zaken niet deugden. Zo kwam een van de drie vluchtroutes niet uit op de openbare weg. Bovendien was een aantal rookwerende deuren niet in orde.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!