Arts Heumensoord: woedende vechtersbaas blijkt huilende vluchteling zonder ouders

MALDEN - Arts Irene den Heijer werkt als medisch vrijwilliger voor Dokters van de Wereld. Op Tweede Kerstdag was ze actief op opvanglocatie Heumensoord in Nijmegen. In een blog beschrijft ze een vechtpartij op het kamp.

Den Heijer ziet een man van rond de 20 op de grond liggen, met alleen een paar schrammen in zijn hals. 'Het was de aanstichter van de 'vechtpartij' en hij lag op de grond onbedaarlijk te huilen', schrijft Den Heijer.

Waarom hij in woede was uitgebarsten, blijft onduidelijk. Anderen proberen hem in bedwang te houden, waarbij hij de schrammen oploopt.

'Knuffel geven'

'Ik wist niet waarom hij zo moest huilen en ik kon het hem niet vragen. Hij sprak geen Nederlands of Engels en ik geen Arabisch. Iemand vertelde dat hij alleen was, geen ouders', beschrijft de arts.

Ze wil hem tegen haar aandrukken, een knuffel geven en zeggen dat het goed komt. 'Maar ik wist niet of het goed zou komen.'

'Wat gaat er in hem om?'

De arts slaat een arm om hem heen, waarna hij nog harder gaat snikken. Na enige tijd zo te zitten, kalmeert hij wat. 'Ik kon me alleen maar afvragen wat er in zijn hoofd omging. Woede, verdriet, pijn, angst? Welke andere verhalen zouden er achter al die krantenkoppen hebben gezeten?'Nare dingen die je hebt meegemaakt. Mensen die je achter hebt moeten laten. Volwassen maar toch ook nog een kind dat zijn ouders nodig heeft.'

'Arm om ons heen'

'Want willen we uiteindelijk niet allemaal een arm ons heen en van iemand horen: “Het komt wel goed, stil maar, het komt wel goed”.', besluit Irene den Heijer haar blog.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Asielzoekers Heumen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: