Meeste scheepvaartongelukken op de Waal in bocht bij Nijmegen

NIJMEGEN - De meeste scheepvaartongelukken gebeuren op de Waal, met name bij Nijmegen. Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat.

Sinds 2008 vond er op die rivier minstens één keer per week een incident plaats: 431 in totaal, waarvan ruim 60 in de scherpe bocht bij Nijmegen.

Rijkswaterstaat maakt onderscheid tussen 'significante ongevallen' (met doden of gewonden, aanzienlijke schade, vrijkomen schadelijke stoffen of stremming van de vaarweg) en 'niet significante ongevallen', de blikschades van de scheepvaart.

Nog nooit een dode

Ook de zware ongevallen komen het meest voor op de Waal. Sinds 2008 waren het er in Nederland 992, waarvan 66 op de Waal. Ook niet significante ongevallen deden zich hier het meeste voor: 365 van in totaal 5883 keer. Maar opmerkelijk genoeg is op deze vaarweg sinds 2008 nooit een dode of zelfs maar een zwaargewonde gevallen.

195 schepen gezonken

De meeste dodelijke ongevallen waren op de Maas bij Rotterdam: vier sinds 2008. Op het IJsselmeer en de Vinkeveense plassen vielen elk twee doden. In die zeven jaren zonken in heel Nederland 195 schepen en vlogen 264 vaartuigen in brand.

Overzicht van scheepvaartongelukken in 2014 op de Gelderse rivieren:

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Nijmegen Ongeval
Deel dit artikel: