Nieuws

Driekoningen, wat is dat eigenlijk ook al weer?

Driekoningen, het is voor veel mensen het startschot voor het opruimen van de kerstspullen, maar waarom eigenlijk? Wat wordt er met driekoningen precies gevierd? Met de ontkerkelijking weten veel Gelderlanders de betekenis van deze christelijke feestdag niet meer. Hier een korte uitleg.
ARNHEM - Driekoningen, het is voor veel mensen het startschot voor het opruimen van de kerstspullen, maar waarom eigenlijk? Wat wordt er met driekoningen precies gevierd? Met de ontkerkelijking weten veel Gelderlanders de betekenis van deze christelijke feestdag niet meer. Hier een korte uitleg.
Driekoningen valt op 6 januari en wordt zowel door protestanten als door katholieken gevierd. Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan baby Jezus in Bethlehem. De wijzen gingen op pad, omdat ze een wonderlijke ster aan de hemel zagen staan die hen uiteindelijk de weg naar hem wees.

Caspar, Melchior en Balthazar

Driekoningen is een volkse benaming. Het wijkt af van wat er in het Evangelie volgens Matheus staat. Daar is geen sprake van koningen maar van wijzen. Er  wordt ook geen aantal genoemd. Pas in de negende eeuw krijgen de drie 'koningen' een naam: Caspar, Melchior en Balthazar.
Caspar, Melchior en Balthasar staan volgens een legende symbool voor de niet-Joden aan wie de Heer wordt geopenbaard. De drie wijzen  zouden ieder een werelddeel vertegenwoordigen. Balthasar kwam uit Azie, Melchior uit Europa en Caspar uit Afrika.

Wierook, mirre en goud

De drie wijzen namen voor het pasgeboren kindje wierook, mirre en goud mee. Goud is het symbool voor koningen, wierrook voor Jezus' goddelijke afkomst en met mirre werd aangegeven dat dit kindje zou lijden in zijn leven.
Rond het feest van Driekoningen bestaan van oudsher vele volkse gebruiken. Zo gaan kinderen in het zuiden van Nederland verkleed als Caspar, Melchior of Balthazar van huis tot huis en zingen driekoningenliederen. Als dank hiervoor krijgen ze wat zakgeld of snoep. 
Op de site van Een wagen vol verhalen is te lezen dat op 6 januari een taart op tafel wordt gezet. Een platte taart van speciaal amandeldeeg met erin een munt, een boon (of meerdere) of een porseleinen beeldje. Wie de boon, muntje of beeldje in zijn stuk taart vindt is die dag de koning en mocht bijvoorbeeld zeggen wat men ging eten. 

Afsluiten van de kersttijd

Met Driekonigen wordt de kersttijd afgesloten, vandaar dat veel mensen rond deze tijd de kerstboom het huis uit willen hebben. De term Driekoningen wordt ook heel veel gebruikt in weerspreuken. Hier volgen er een paar:
Als het Driekoningen is in het land, stapt de vorst in het Vaderland.
Zoals de wind op Driekoningen staat, staat hij bijna het hele jaar.
Wie water drinkt dat op 6 januari rond middernacht uit een bron is geschept, wordt de komende 7 jaar niet ziek.
Zet met Driekoningen ramen en deuren open, want wind met Driekoningen brengt zegen.
Met Drie Koningen lengt de dag, zoveel een geitje springen mag.
De Drie Koningen doen de dagen lengen en de nachten strengen.

Wat doet u?

De redactie van Een wagen vol verhalen is benieuwd of u Driekoningen viert. Vertel hier uw verhaal.