Nieuws

Wild voelt zich thuis op ecoduct Woeste Hoeve

LOENEN - Het is 30 jaar geleden dat de aanleg van het eerste wildviaduct van Nederland begon: wildwissel de Woeste Hoeve over de A50. En het wildviaduct is een groot succes, aldus Piet Bloemerts van Vereniging Het Edelhert.
Gingen er in 1989 (een jaar na de opening) nog vijf à zes grote beesten per dag overheen, nu zijn het er gemiddeld 70. 'Je hebt dagen dat het er tien zijn en er zitten dagen tussen dat er 150 overheen gaan', zegt Bloemerts.
'Voor het goede beeld: het is niet alleen maar een oversteek. Het is een stuk leefgebied geworden van het wild. Ze blijven hier rustig twee uur bovenop zitten. Om in de modder te rollen, om gras te eten of om eikels te eten. Er zijn beesten bij die hier zes keer per dag overheen komen', aldus Bloemerts. En ook veel kleinere dieren maken er gebruik van, zoals reptielen, eekhoorns en boommarters.
Het was pionieren 30 jaar geleden. Omdat Nederland geen ervaring met wildviaducten had, gingen Rijkswaterstaat en een aantal natuurorganisaties in het buitenland kijken. 'Ze zijn naar Frankrijk en Zwitserland geweest, want daar lagen dat soort ecoducten', weet Bloemerts. 'Ze kwamen de meest vreemde dingen tegen, zoals dingen van 10 meter breed. Navraag leerde dat daar niks overheen ging. Ja, konijnen enzo. Maar daarvoor was het niet bedoeld. Hier was het de bedoeling dat er ook herten en zwijnen overheen zouden gaan. En dat lukt.'

Geen wild te zien, wel sporen

Het wild liet zich woensdagmorgen vroeg niet zien, merkten Bloemerts en verslaggever Marc Loeven. 'Toen we hiernaartoe liepen, kraakte het wel om ons heen', aldus Bloemerts. 'Maar die beesten hadden ons al lang in de gaten toen we hiernaartoe slopen. En ja, als wij hier op het ecoduct staan, denken zij: blijven jullie maar staan, wij blijven aan de andere kant staan.' Verse sporen zagen ze wel. Vooral van zwijnen.
Verslaggever Marc Loeven en Piet Bloemerts van Vereniging Het Edelhert op Radio Gelderland:
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl