Nieuws

Ghada en Bashar zijn na 8 maanden in een azc 'enorm blij' met hun eigen stekje

OLDEBROEK - Arnhem en Oldebroek moesten nog woonruimte zoeken voor honderden asielzoekers met een verblijfsvergunning, maar dat lijkt toch te gaan lukken.
Ghada en haar man Bashar lopen met hun zes maanden oude zoontje Raghed op de arm door hun nieuwe huis in Oldebroek. Het kan een likje verf gebruiken, maar na maanden in een asielzoekerscentrum kunnen ze nu weer hun eigen leven gaan opbouwen.
De familie is gevlucht uit Syrië, hun zoontje is in een azc in Nederland geboren en ze beginnen opnieuw in een kaal rijtjeshuis in Oldebroek. De muren zijn bruin geschilderd, maar de gaten in de muur zijn gevuld met wit plamuur. 'De muren moeten een andere kleur krijgen,' zegt Ghada. In Syrië werkte ze na haar studie aan de universiteit als opticien, Bashar is kok.
De familie is één van de vele families die gevlucht zijn voor het geweld in Syrië. Duizenden gezinnen wachten in een azc tot een gemeente een huis voor ze heeft. De achterstanden zijn groot, maar er zijn ook gemeentes waar het goed gaat. 
Oldebroek, de gemeente waar Ghada en Bashar wonen, voldoet aan de taakstelling van het Rijk. Ook Arnhem lijkt de taakstelling te gaan halen, althans dat zegt de Arnhemse woningcorporatie Volkshuisvesting. Er is sprake van een eindsprint, want eerder meldde het COA juist dat Arnhem een forse achterstand had op het aantal te huisvesten asielzoekers met verblijfsvergunning (statushouders), net als veel andere gemeenten.

Forse achterstand

Het Rijk besluit ieder half jaar hoe veel statushouders een gemeente moet huisvesten. In Arnhem waren er dat voor 2015 in totaal 260, maar volgens het COA moest Arnhem op 1 november 2015 nog 202 statushouders huisvesten. De laatste woningen worden in december en januari aangeboden aan de statushouders.
Ad van Arkel is manager huren en wonen bij woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem. Volgens hem is het toch gelukt om huisvesting te vinden voor de mensen met een verblijfsvergunning.  'Daarbij wordt ook al rekening gehouden met gezinshereniging. Voor Syriërs (de grootste groep asielzoekers op dit moment, red.) wordt die bijna altijd toegewezen.'
Volgens Van Arkel en de gemeente Oldebroek lopen de cijfers van het COA wel wat achter, maar dat gemeenten worstelen met het huisvesten van het grote aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning, naast de 'gewone' woningzoekenden, is duidelijk. 

Creatieve oplossingen zijn nodig

Van Arkel ziet wel dat het steeds moeilijker wordt om statushouders van woonruimte te voorzien. De taakstelling voor de eerste helft van 2016 is hoger dan die van de tweede helft van 2015. 'De druk is groot, we moeten creatieve oplossingen bedenken.' In januari praat de Arnhems gemeenteraad over een raadsvoorstel over de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning.
In Oldebroek zijn Ghada en Bashar maar wat blij met hun woning. De gemeente leent ze geld waarmee ze hun huis kunnen inrichten. De afgelopen weken zijn ze verschillende kringlopen in geweest om meubels te kopen. Het jonge stel zit vol plannen. Bashar wil een Oosters restaurant openen. Ghada: 'Ik wil eerst de taal leren en daarna aan het werk. Ik was heel blij om te zien dat er in het dorp een opticien zit. Ik wil aan het werk, zo'n uitkering is niets voor mij.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!