Ruzie met franchisers dreigt drogist DA fataal te worden

ARNHEM - Een langlopende ruzie met zijn franchisenemers heeft drogisterijketen DA Retailgroep in ernstige financiële problemen gebracht.

Woensdag verleende de rechtbank in Amsterdam het bedrijf uitstel van betaling. DA werkt nu aan een doorstart. De keten heeft 266 winkels, waarvan 31 in Gelderland.

Het probleem is dat veel van de franchisenemers uit onvrede uit de keten zijn gestapt, met een groot omzetverlies bij de centrale organisatie van DA tot gevolg. DA draait bijna geheel op dit soort zelfstandige ondernemers. Tussen juni en november vorig jaar verlieten bijna 70 van de oorspronkelijke 388 franchisers het bedrijf. Nu zijn er nog 266 winkels over, waarvan DA er zeven in eigen beheer heeft.

Aanleiding conflict: nieuwe formule

Het conflict tussen DA en de franchisenemers is ontstaan toen het bedrijf met plannen kwam voor het uitrollen van een nieuwe formule. Diverse ondernemers zagen dat als een inbreuk op de contracten die ze met DA waren aangegaan. De zaak kwam vorig jaar ook voor de rechter. DA kreeg gelijk, maar toen werd al duidelijk dat het water het bedrijf aan de lippen stond.

De surseance betreft DA Retailgroep en Retail Shared Service Centre in Zwolle, waar het hoofdkantoor en het distributiecentrum zijn gevestigd. De 212 medewerkers blijven de komende tijd aan het werk. Het is de bedoeling dat gedurende de surseance de DA-winkels en de webshop openblijven voor de klanten.

Ook franchisenemers zouden in de problemen kunnen komen als de aanvoer van producten stil komt te liggen, maar daarvan lijkt vooralsnog geen sprake. De laatste tijd had een aantal van de zelfstandige ondernemers al wel moeite met het voldoen van facturen aan de centrale organisatie van DA.

Vakbonden: nieuwe schok

'Het was duidelijk dat DA het moeilijk had door concurrenten zoals Kruidvat. Maar dat de zaken er zo slecht voor staan, zal ook bij de medewerkers rauw op het dak vallen', zei FNV-bestuurder Iris van der Veen woensdag. CNV'er Roos Rahimi spreekt van een 'nieuwe schok in de aardbeving die de detailhandel deze maand treft'. Ook Macintosh (o.a. Manfield en Dolcis) en V&D hebben van de rechter uitstel van betaling gekregen.

Deel dit artikel: