Armeens gezin uit Lintelo mag voorlopig in Nederland blijven

AALTEN - Goed nieuws voor het Armeense gezin Galstian uit Lintelo (gemeente Aalten): vader, moeder en de twee kinderen mogen voorlopig in Nederland blijven. De IND heeft dinsdag een nieuwe asielaanvraag in behandeling genomen.

Een eerdere asielaanvraag van het gezin op grond van het kinderpardon werd afgewezen. Hun advocaat heeft nu een aanvraag gedaan op humanitaire gronden en schrijnendheid.

De twee kinderen van het gezin zijn allebei in Nederland geboren en zouden nu naar een land moeten dat ze niet eens kennen. 'Dan zou je ze hier wegtrekken uit een veilige omgeving, dat is onmenselijk,' zegt de advocaat. Volgens hem heeft de familie Galstian zich altijd netjes aan de regels gehouden wat betreft de procedures. 

Opgelucht en blij

De behandeling van deze nieuwe aanvraag kan wel een half jaar duren. Tot die tijd mag de familie legaal in Lintelo blijven. Het gezin is opgelucht en blij, zegt gezinsbegeleider Jan Winters. Volgens hem  was iedereen toch angstig voor het gesprek. 'Ze moesten allemaal mee naar Hoofddorp en er was een kans dat ze direct werden opgepakt,' vertelt hij terwijl hij met ze terug naar Lintelo rijdt. 'Kerst vieren ze in ieder geval hier.'

De familie Galstian is sinds 2007 in Nederland. Inwoners van Lintelo bij Aalten hebben deze zomer meerdere malen actie gevoerd om ervoor te zorgen dat het Armeense gezin in het Achterhoekse dorp kon blijven wonen. Zo verzamelden ze 1800 handtekeningen. Burgemeester Berghoef zorgde ervoor dat de handtekeningen bij de minister kwamen.

 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Aalten Asielzoekers Nieuws
Deel dit artikel: