Demonstratie tegen komst azc in Elden gaat niet door

ARNHEM - De demonstratie tegen een asielzoekerscentrum in Elden vanavond gaat niet door, meldt de organisatie. De organisatie zegt op de Facebookpagina TegenAzcElden dat 'er partijen wilden meedemonstreren en dat kunnen wij als platform niet goedkeuren'.

De Facebook post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.

Bovendien is TegenAzcElden benaderd om met de wethouder om de tafel te gaan zitten. Dat gesprek is vanavond.

'Geen politieke richting'

De organisatie zegt niet geassocieerd te willen worden met de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) en 'Vitesse fanatiekelingen'; op Facebook werd de oproep van TegenAzcElden onder meer door de NVU en een Vitesse-fanpagina gedeeld. De organisatie wil geen politieke richting hebben of racistische uitlatingen accepteren.

De optocht stond gepland voor maandagavond. Het asielzoekerscentrum waartegen wordt geageerd komt in het voormalige verpleeghuis Elderhoeve in Elden (Arnhem) waar tot de sluiting 200 dementerende ouderen verbleven. Het azc is in eerste instantie bedoeld voor vijf jaar, maar mogelijk wordt die termijn verlengd.

Het gemeentebestuur krijgt de steun van de meerderheid van de raad. Dinsdag wordt een definitief besluit genomen.

Bang voor onveiligheid

Inwoners van Elden zijn verdeeld. Tegenstanders maken zich onder meer druk over de veiligheid en vrezen waardevermindering van hun huis. Ze vinden 350 asielzoekers op 2150 inwoners te veel.

Het merendeel van de inwoners van het azc bestaat uit volwassenen. Op verzoek van de gemeente komen er 25 à 30 gezinnen.

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Asielzoekers
Deel dit artikel: