De Graafschap in 2015 van onverwachte euforie naar doffe ellende

DOETINCHEM - De Graafschap promoveerde in 2015 tegen alle verwachting in naar de eredivisie, maar daar wachtte de club vooral doffe ellende.

In JANUARI begint het jaar met een tegenslag. Het grote talent Dean Koolhof blijkt de ziekte van Pfeiffer te hebben en zal nog langer zijn uitgeschakeld. De club presenteert een nieuw beleidsplan met als essentie: De plaggen eruit. Dat lukt nog niet tegen Emmen, waarvan op De Vijverberg in een wanvertoning met 2-1 wordt verloren. Lion Kaak keert terug van Achilles'29 en debuteert meteen uit tegen Telstar.

Bij de 2-0 zege maakt ook doelman Jordy van de Kracht zijn competitiedebuut. Een week later wordt thuis gewonnen van FC Oss met 2-1 en staat De Graafschap weer zevende.

In FEBRUARI haalt De Graafschap flink uit tegen RKC. Het wordt 0-5 in Waalwijk. Door een 3-1 thuiszege op MVV is de club dichtbij de periodetitel, maar dat gaat mis na een 3-1 nederlaag uit tegen Jong Twente. Bryan Smeets wordt voor volgend seizoen vastgelegd. En trainer Jan Vreman verlengt zijn contract.

De Graafschap haalt in MAART met Tim Janssen nog een extra aanvaller. Na twee gelijke spelen en twee zeges staan de Superboeren zesde. Er moet wel fors worden bezuinigd en dus zegt de club twaalf contracten op.

Door drie nederlagen op rij maakt De Graafschap het zich begin APRIL heel moeilijk om de play-offs nog te halen. Door een thuiszege op FC Den Bosch (2-0) en een 3-1 overwinning bij Achilles blijft de ploeg nog wel in de race. Robin Pröpper tekent bij en voor het nieuwe seizoen wordt de sterspeler van FC Lienden Youssef El Jebli aangetrokken.

Met een 3-0 zege op Fortuna is plaatsing voor de play-offs in MEI toch nog een feit. De Graafschap besluit het seizoen als zesde in de eerste divisie en begint aan de strijd om promotie. In het tweeluik tegen Almere heeft de ploeg alle mazzel van de wereld als na twee keer 1-1 een doelpunt van Almere ten onrechte wordt afgekeurd. In de verlenging valt de 2-1 en mag De Graafschap door. Thuis tegen Go Ahead kopt Ted van de Pavert vlak voor tijd raak en in Deventer blijft De Graafschap overeind dankzij een uitblinkende doelman Hidde Jurjus.

En Vincent Vermeij zorgt voor de bevrijdende 0-1.

In de finale wacht Volendam. Op De Vijverberg blijft het 0-0 en in Volendam zijn de hoofdrolspelers dezelfden. Vermeij zet De Graafschap op 0-1.

En vervolgens houdt Hidde Jurjus alles tegen. De onverwachte promotie is een feit.

In JUNI wordt het contract van Ted van de Pavert toch nog verlengd. Vlatko Lazic vertrekt wel, hij gaat naar NAC. Erik Quekel, Thijs Bouma en Alexander Bannink worden vastgelegd. Caner Cavlan wordt verkocht aan Heerenveen. En de omstreden Peter Hofstede wordt benoemd tot manager voetbal.

In de voorbereiding in JULI maakt De Graafschap geen eredivisiewaardige indruk. De kleurrijke Martin Mos wordt de nieuwe voorzitter. Van de Pavert heeft pech, want hij zal twee maanden uitgeschakeld zijn door een enkelblessure. Andrew Driver wordt vastgelegd, maar de middenvelder is nog lang niet wedstrijdfit.

Aanvaller Nathan Kabasele keert terug van Anderlecht.

De opening van de competitie in AUGUSTUS levert een 3-1 nederlaag in Heerenveen op. Thuis tegen PEC Zwolle wordt met 3-0 verloren, waardoor De Graafschap al direct hekkensluiter is. En dat blijft zo na nederlagen uit tegen Roda JC en Excelsior.

Jeroen Tesselaar en Cas Peters worden aangetrokken. Er is ook veel blessureleed met een zware liesblessure voor Dean Koolhof en een beenbreuk voor Thijs Bouma (foto).

In SEPTEMBER gaat De Graafschap door met verliezen. Op De Vijverberg wint AZ met 3-1 en in GelreDome is De Graafschap kansloos tegen Vitesse (3-0). De uitschakeling in de beker tegen Ajax uit (2-0) is niet meer dan logisch. Maar dan volgt het eerste punt in de eredivisie. Thuis tegen Willem II wordt een 2-0 achterstand met een man minder na rood voor Bannink toch omgebogen in 2-2.

OKTOBER begint bijna met een geweldige stunt. Tegen Feyenoord leidt De Graafschap bij rust volkomen verdiend met 1-0.

Maar na rust zet Feyenoord een tandje bij en staat het snel 1-2. Het tweede punt van het seizoen volgt in Den Haag, 1-1 tegen ADO. De transfer van Annouar Kali komt ondertussen niet rond.

Thuis tegen Heracles wordt met 1-0 verloren en tegen PSV spelen de Superboeren een nu al historische wedstrijd. In het begin is PSV superieur en staat het al snel 0-3. De Graafschap komt terug tot 3-3 en er lijkt zelfs meer in te zitten. Maar de eindstand is 3-6.

NEC-uit in NOVEMBER is een frustrerende wedstrijd voor De Graafschap: 2-0, maar de beste kansen zijn voor de bezoekers. Thuis tegen Groningen is het missen van de kansen ook weer het euvel en wordt het 1-2.

De wedstrijd in Leeuwarden tegen Cambuur is cruciaal en dankzij een vrije trap in de slotfase van Karim Tarfi wint De Graafschap met 3-2.

Financieel gaat het ondertussen minder goed, want De Graafschap zal weer onder curatele van de KNVB komen. Het verlies over het seizoen 2014/15 bedraagt ruim 1 miljoen euro.

De Graafschap speelt in DECEMBER tegen Utrecht bij een 0-1 achterstand een half uur met een man meer, maar slaagt er niet in om één kans te creëren. Uit tegen het geplaagde FC Twente is De Graafschap bij een 1-0 voorsprong een uur lang in bovental, maar de Tukkers winnen op de valreep met 2-1 en lopen verder uit bij de hekkensluiter.

De laatste wedstrijd uit tegen Ajax gaat weliswaar met 2-1 verloren, maar De Graafschap wordt helemaal niet weggespeeld. Dat is vaak het verhaal van de eerste seizoenshelft. Maar het gat met de concurrentie is al acht punten, oftewel drie overwinningen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: