Dwarslaesiepatiënt Nijmegen wil robotpak niet teruggeven en zamelt geld in

NIJMEGEN - Dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain (32) uit Nijmegen wil niet meer van zijn robotpak af. Daarom is hij een crowdfundingsactie begonnen zodat hij het zogeheten exoskelet zelf kan aanschaffen.

Ruben kreeg tien jaar geleden een motorongeluk en zit sindsdien in een rolstoel. De revalidatiekliniek Sint Maarten in Nijmegen heeft hem gevraagd om als eerste mee te doen aan een onderzoek met het exoskelet. Met het robotpak leerde hij de afgelopen maanden langzaam maar zeker lopen.

Niet vergoed door zorgverzekeraars

Nu is het zover dat Ruben het skelet twee weken thuis mag gebruiken. Daarmee heeft hij de primeur in Nederland. Na deze twee weken stopt het traject en moet hij het exoskelet weer inleveren. Het skelet wordt nog niet vergoed door de zorgverzekeraars en overheidsinstanties. 'Het is belangrijk dat ik genoeg geld bij elkaar krijg om zelf het skelet te kunnen kopen,' vertelt Ruben, 'omdat ik dan langdurig kan trainen en laten zien wat er allemaal mogelijk is.'

Veel voordelen voor lichaam

Ook lichamelijk levert het erg veel voordelen op voor Ruben. 'Zo heb ik bijvoorbeeld veel minder last van mijn rug, nek, schouders en buik en voel ik me fitter. Ik wil dus laten zien wat het skelet iemand in mijn situatie allemaal voor voordelen kan brengen zodat het in de toekomst wel vergoed gaat worden en dat iedereen die er beter door kan functioneren er profijt van kan hebben.'

Het skelet kost tussen de 80.000 en 100.000 euro. Met zijn crowdfundingsactie probeert Ruben 85.000 euro op te halen. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: