Nieuws

Criminelen hebben weer nieuwe manier om geld te pikken

Archieffoto, ANP
Het is een relatief nieuw probleem: het manipuleren van geldautomaten. Op steeds meer plekken in Gelderland komt het voor.
HARDERWIJK - Het is een relatief nieuw probleem: het manipuleren van geldautomaten. Op steeds meer plekken in Gelderland komt het voor.
Criminelen knoeien dusdanig met de geldautomaten dat de geldla leeg lijkt. Als het slachtoffer wegloopt van de automaat om hulp te halen slaat de crimineel toe en haalt het geld uit de lade. Voorheen werden pinpassen geskimmed. Daarbij werd de magneetstrip op een pinpas gekopieerd, samen met de pincode was het een koud kunstje om een kopie van de pas te maken en geld op te nemen. Betaalkaarten hebben tegenwoordig een chip waardoor skimmen onmogelijk geworden is.

Blijf bij de automaat en bel

Maar nu wordt er gerommeld met de geldautomaat zelf. De politie waarschuwt voor dit relatief nieuwe probleem. De boodschap van de politie is: 'Ga niet weg bij de geldautomaat en neem direct contact op met de bank of desnoods met de politie.' Hoe criminelen geldautomaten manipuleren wil de politie niet zeggen. 'We willen mensen niet op ideeën brengen.'

Meerdere slachtoffers op één dag

Op donderdag 5 november zijn twee mannen het slachtoffer van deze truc. Ze pinnen bij geldautomaten in Harderwijk en in Epe. Gelukkig waarschuwen de mannen direct de bank en blijven bij de automaat. Op bewakingsbeelden is bij beide automaten dezelfde man te zien die de automaten heeft gemanipuleerd.

Gezochte man in Bureau GLD

De man die gesjoemeld heeft met de automaten is vastgelegd op bewakingsbeelden. Die beelden zijn woensdagavond te zien in het opsporingsprogramma Bureau GLD bij Omroep Gelderland. De eerste uitzending is om 18.20 uur, ieder uur wordt het programma herhaald.