Nieuws

Burgemeester De Vries van Geldermalsen: 'In staat slecht nieuws op een goede manier te brengen'

Een asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen. Het op twee na grootste van Nederland moet in de middelgrote gemeente Geldermalsen komen. Een meerderheid van de bevolking ziet niets in zo'n groot azc. Als burgemeester heeft Miranda de Vries de taak Geldermalsen in deze onrustige tijd bij de hand te nemen.
GELDERMALSEN - Een asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen. Het op twee na grootste van Nederland moet in de middelgrote gemeente Geldermalsen komen. Een meerderheid van de bevolking ziet niets in zo'n groot azc. Als burgemeester heeft Miranda de Vries de taak Geldermalsen in deze onrustige tijd bij de hand te nemen.
Vanavond gaat de gemeenteraad van Geldermalsen de plannen voor het centrum bespreken. Zo'n 60 mensen mogen inspreken over het onderwerp. Er is maar liefst 3 uur voor hen uitgetrokken. Aan Miranda de Vries de taak de discussie binnen en buiten de raadszaal in goede banen te leiden. Als we (oud)collega's van De Vries mogen geloven is ze daar de geschikte persoon voor. 

VVD-fractievoorzitter Zwijndrecht heeft goede herinneringen aan PvdA'er De Vries

Voordat De Vries aan de slag ging in Geldermalsen was ze bijna 6 jaar wethouder in Zwijndrecht. Elbert Vissers kent haar uit die periode. Van 2006 tot 2010 was hij voor de VVD leider van de grootste fractie in de oppositie, terwijl De Vries voor de PvdA in het college zat. Vissers herinnert haar als een 'vakvrouw zonder twijfel, sociaal erg bewogen en een prettige collega'.
Waar de VVD-er zich in die periode ergerde aan de achterkamertjespolitiek van het hele college heeft hij over De Vries zelf niets dan goeds te melden. De VVD'er wilde haar graag als wethouder aanhouden na de verkiezingen van 2010. Vissers mocht na de verkiezingen als formateur het nieuwe college vormen. De Vries was de enige wethouder die mocht aanblijven ondanks het forse verlies van haar PvdA. 'Ze had meer ervaring op bestuurlijk gebied en daar heb ik veel aan gehad', aldus Vissers, die oorspronkelijk uit het bedrijfsleven kwam.

Geroemd om goede communicatiekwaliteiten

'Communicatief heel sterk, ze laat mensen zich op het gemak voelen', zo omschrijft Annemiek Meinen de burgemeester van Geldermalsen. Meinen had De Vries in haar klasje met nieuwe burgemeesters die ze begeleidde voor het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Die communicatieve kwaliteiten leiden tot de nominatie voor de verkiezing van De Beste Lokale Bestuurder van het blad Binnenlands Bestuur in 2014. In de verkiezing waarin lokale bestuurders elkaar mogen nomineren, beschreven haar collega's De Vries als iemand met 'een goed empathisch vermogen en uitstekende communicatievaardigheden'. Die kwaliteiten worden ook onderschreven door haar voormalige collega Elbert Vissers: 'Ze is in staat een slechte boodschap goed te brengen'. Een kwaliteit die De Vries in het maatschappelijke debat over het azc goed kan gebruiken.

De Vries in staat financiën op orde te krijgen

VVD'er Elbert Vissers geeft PvdA'er De Vries ook complimenten voor de manier waarop ze na de verkiezingen van 2010 als wethouder van Financiën te werk ging in Zwijndrecht. In het verleden deed de gemeente investeringen die niet altijd even goed uitpakten. 'De Vries moest orde in de chaos scheppen en deed dat succesvol'. Die klus kon ze echter niet afmaken, bijna op de helft van de collegeperiode vertrok De Vries om burgemeester te worden in Geldermalsen.
Ook die gemeente heeft te maken met de financiële gevolgen van investeringen uit het verleden. Het NRC schrijft vandaag dat Geldermalsen op korte termijn voor miljoenen moet afschrijven op haar grondportefeuille. Dat komt omdat het de gemeente bijvoorbeeld maar niet lukt om grond op industrieterrein Hondsgemet te verkopen. Door daar nu een groot asielzoekerscentrum te plannen krijgt De Vries ook in Geldermalsen het huishoudboekje op zijn minst beter op orde. 

Enthousiasme mogelijk valkuil

Enige kritiek die naar voren komt, als bij oud-collega's naar de Vries wordt gevraagd, is hoogstens een 'aandachtspuntje', zoals Annemiek Meinen het noemt: 'Door haar enthousiasme en snelle denken' kan ze soms nog wel eens sneller dan anderen aan de slag willen. Of Miranda de Vries in haar enthousiasme te ver voor de troepen is uitgelopen in de aanloop naar het asielzoekerscentrum in Geldermalsen moet de toekomst uitwijzen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!