Het Groene Oosten, afl.16: Duurzame kerst en een 'groene' toekomst

ARNHEM - In de laatste aflevering van dit seizoen werpen we een blik op de toekomst, want er gebeurt steeds meer op gebied van duurzaamheid, ook in het onderwijs. En daar gaat deze aflevering over want de jeugd heeft de toekomst en wat hebben ze veel in hun mars.

Basisschoolleerlingen uit Arnhem hebben een workshop gevolgd om gezamenlijk een duurzaam wetboek te maken. De leerlingen hebben nagedacht over duurzaamheid, ze bedachten tips over thema’s als vervoer, stroom en gas. Al die ideeën hebben de leerlingen op 30 november aan de burgemeester van Arnhem aangeboden, in de hoop dat de gemeente Arnhem de tips uit het duurzaam manifest gaat opvolgen.

Technasiumleerlingen uit Apeldoorn hebben voor het vak Onderzoek & Ontwerpen gekeken hoe ze een gebouw op het Zwitsalterrein energieneutraal konden maken. De leerlingen van het Veluws College presenteren hun bevindingen aan Andre en ze laten aan de hand van wat testjes zien hoe ze tot die uitkomsten zijn gekomen.

De Hogeschool Arnhem en Nijmegen werkt samen met QConcepts uit Doetinchem aan de Skeiron, een windturbine met een vliegsysteem waarmee je windenergie kan genereren. Sinds 2013 wordt er al gewerkt aan de Skeiron, de HAN is verantwoordelijk voor de software en ondersteunt bij de regelingen. De stromingen en lichtgewicht zijn ontwikkelt door QConcepts. Er zijn meerdere studenten betrokken bij de Skeiron, enkele van hen werken inmiddels bij QConcepts.

Op de Radboud Universiteit is Dylan van Dijk bezig met zijn afstudeerproject. Dylan studeert af op het klimaat, het klimaatspel oftewel the Carbon Game maakt daar onderdeel van uit. Het spel heeft zes spelers, deze zes spelers vertegenwoordigen allemaal een werelddeel. Gedurende het spel kunnen ze van elkaar zien wat voor effect het ingrijpen op de CO2 uitstoot heeft op het Bruto Binnenlands Product. Het doel van dit spel is het openen van het debat omtrent klimaatverandering.

En in elke aflevering van Het Groene Oosten zit een 'Groene Mensch', dit is iemand die duurzaam leeft of bijvoorbeeld een duurzaam bedrijf heeft. In aflevering 16 is dit Marleen Kaptein, bedenker en oprichter van de ‘integrale ecowijk’ Eva Lanxmeer in Culemborg.

En in de rubriek de Energiebespaarder neemt onze energie-expert Bas Verkerk van Groenpand de woning van Paul te Brake uit Arnhem onder de loep.

Het Groene Oosten: iedere woensdagavond op TV Gelderland om 18.25 uur (en ieder uur herhaald).

Meer over dit onderwerp:
Het Groene Oosten
Deel dit artikel:

Reageren