Overlevende Arnhemse Villamoord blij met schadevergoeding vanwege 'kwetsend' boek

ARNHEM - Eline Visser krijgt een schadevergoeding van 17.500 euro van rechtspsycholoog Han Israëls. Volgens de rechter had hij niet zonder enige onderbouwing mogen schrijven dat zij de echte dader is van de Arnhemse Villamoord.

'Ik ben heel erg blij. Wat me dwarszat, was dat je zomaar onder het mom van wetenschappelijk onderzoek een boek met zulke aantijgingen mag schrijven. En dat zonder wetenschappelijk onderbouwing en verantwoording', reageert Visser. 'Dat heeft me heel erg gekwetst en de nabestaanden ook.'

Overleeft roofmoord

In september 1998 kwam de 63-jarige bewoonster van een villa aan de Apeldoornseweg in Arnhem bij een schietpartij om het leven. Eline Visser was ook in de villa, maar overleefde het. Een jaar later werden negen mannen veroordeeld, een tiende verdachte pleegde zelfmoord in de gevangenis. Israëls bracht vorig jaar een boek uit, waarin hij stelt dat Visser (mede)dader is en dat de negen mannen ten onrechte zijn veroordeeld.

'Het gaat om de erkenning'

Eline Visser liet het boek uit de handel nemen en stelde een aansprakelijkheidsprocedure in. Ze eiste 35.000 euro schadevergoeding, maar kreeg de helft. 'Het gaat me niet om het geld, maar om de erkenning. De procedure heeft heel veel energie en tijd gekost. Maar ik hoop dat mensen voortaan nadenken voor ze een tekst publiceren die kwetsend is. En dat je niet zomaar wat mag publiceren', benadrukt Visser.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: