Nieuws

Hanco Kolk: gelukkig was ik niet in Le Bataclan tijdens de aanslagen

ARNHEM - De in Arnhem opgegroeide striptekenaar Hanco Kolk was in Parijs tijdens de aanslagen aldaar op 13 november jongstleden. In het tv-programma Clubgenoten vertelt hij dat hij tot zijn geluk niet wist dat zijn favoriete band Eagles of Death Metal in concertzaal Le Bataclan optrad. Anders was hij mogelijk ook in die zaal aanwezig geweest tijdens de aanslagen.

Aanslagen Parijs

Hanco Kolk, tekenaar van onder andere Gilles de Geus en de bekende krantenstrip S1ngle, is sinds enkele jaren getrouwd met een Parisienne. Maandelijks is hij in de lichtstad om bij zijn vrouw te zijn en te werken in het Atelier neerlandais, gevestigd in het voormalig Institut Neerlandais. Op de avond van de aanslagen kreeg hij een sms van zijn zoon uit Enschede. “Ik wist helemaal niet dat er wat aan de hand was. Ik had niets in de gaten. Maar toen kwam het wel heel erg binnen, natuurlijk.” Kolks echtgenote, vertaalster van Nederlandse literatuur naar het Frans, woont al haar hele leven Parijs met haar twee kinderen. “Daardoor zat ik er echt middenin, en bij mij kwam het al hard binnen. Maar als je een leven lang in die stad gewoond hebt, en dan gebeurt er dit, dat is niet te vergelijken.”

Opgroeien in Arnhem

In de Clubgenoten-uitzending zien we Kolks allereerste tekeningen, die hij als kleuter maakte. Hij weet zich nog goed te herinneren dat hij zich als zesjarige al striptekenaar noemde. Kolk vertelt ook dat het voor hem lastig was als jongen met een creatieve geest op te groeien in een ietwat intellectueel gezin. 

Studio Arnhem

Clubgenoten brengt de tekenaar weer terug in de tekenstudio waarvoor het voor hem allemaal begon, Studio Arnhem. Samen met zijn oude tekenvrienden haalt hij herinneringen op aan die wervelende begintijd in Arnhem, toen ze nog jonge honden waren. “We wilden ons geld verdienen met strips en we wilden de wereld een poepie laten ruiken.”
Bekijk de uitzending hier terug
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!