Nieuws

Wijchen stopt met aankoop van openbare kunst

WIJCHEN - De gemeente Wijchen stopt met de aankoop van kunst. Door bezuinigingen is het beeldend kunstbeleid voor onbepaalde tijd stopgezet.
Op dit moment staan er in Wijchen 39 kunstwerken in het openbaar. Daar wil het college van burgemeester en wethouders het bij laten.

Kunst aankopen geen taak van gemeente

Wethouder Paul Loermans wil misschien nog een uitzondering maken voor de nieuwe wijk Huurlingsedam waar nog geen kunstwerk staat, maar dat is het dan wel. Loermans: 'Het is niet de taak van de gemeente om allerlei kunstwerken aan te schaffen.' Er wordt dan ook geen geld meer bijgestort in het fonds voor beeldende kunst. Nu zit daar nog ruim een ton in.

Kunstcafé

Dat geld wil wethouder Loermans gebruiken om te stimuleren dat inwoners toch zoveel mogelijk in aanraking komen met beeldende kunst. Want volgens hem levert kunst een bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling, ruimtelijke kwaliteit en economie. De wethouder denkt daarbij aan het naar Wijchen halen van bijvoorbeeld een tijdelijke beeldententoonstelling of aan projecten op scholen in samenwerking met een kunstenaar.
Wijchense inwoners, kunstenaars en kunstinstellingen worden uitgenodigd voor het kunstcafé in januari 2016 in sociaal en cultureel centrum Mozaïek. Ze kunnen dan mee praten over de besteding van het resterende geld in het kunstfonds.