Nieuws

De Leest in Vaassen behoudt drie Michelin-sterren, nieuwkomers in Ermelo en Winterswijk

ARNHEM - Toprestaurant De Leest in Vaassen behoudt drie Michelin-sterren. Nieuwkomers zijn Het Roode Koper in Ermelo en Strandlodge in Winterswijk met één ster. Dat werd zojuist bekend.
In zowel Ermelo als Winterswijk is de ster met gejuich ontvangen. 'We zijn totaal overdonderd', zegt een medewerker van Strandlodge. 'We waren de kerstversiering aan het ophangen toen het nieuws bekend werd. We zijn meteen gestopt voor een glas champagne.'
Yolanda Sörensen van Het Roode Koper zegt in een reactie: 'We zijn 15 jaar eigenaar van de zaak en hebben dit bereikt na heel hard werken. Sinds vorig jaar hebben we een nieuwe chef. En nu al een ster. Super gaaf!'

Recordhouder

De Kromme Dissel in Heelsum houdt één ster. Daarmee heeft dat etablissement al 45 jaar een ster en is het recordhouder. 't Nonnetje in Harderwijk heeft net als vorig jaar twee sterren. Gelderland heeft nu tien sterrenrestaurants.
De tien chef-koks en restauranthouders in Gelderland hebben een jaar lang gezwoegd om aan de hoge eisen van de Michelinjury te voldoen. Maar hoe gaat het er eigenlijk toe in een sterrenrestaurant?

Wat eet je eigenlijk in een sterrenrestaurant?

Wie nog nooit in een sterrenrestaurant heeft gegeten, heeft bijna een (online) woordenboek nodig om de gerechten te ontcijferen: Jacob Jan Boerma en Kim Veldman van De Leest in Vaassen (drie sterren!) hebben onder meer topinamboers op het menu, ook wel aardpeer genoemd. Van oorsprong komt die uit Noord-Amerika. Een Franse ontdekkingsreiziger beschreef de knol voor het eerst in 1605. Vooral in Frankrijk is de topinamboers een delicatesse.

Moet je rijk zijn om er te kunnen tafelen?

Een pizza bestellen of een kapsalon en er een pilsje bij drinken is aanmerkelijk goedkoper, maar bij een sterrenrestaurant betaal je ook voor de beleving. Je bent er echt even uit. 't Nonnetje in Harderwijk heeft bijvoorbeeld een arrangement van 99,50 euro per persoon. Lunchen bij De Leest kan voor 57,50 per persoon.

Kan ik in een broek van Primark komen?

Het eten in een sterrenrestaurant is een speciale gebeurtenis. Gedraag je daar ook naar. Via deze link kom je bij allerlei tips, bijvoorbeeld over kledingvoorschriften.
Word je moedeloos van al het bestek? Geen nood. Eet 'van buiten naar binnen'.

Nog een tip

Een middagje of avondje tafelen in een sterrenrestaurant is een gebeurtenis die gewild is. Als je komt, ben je niet de enige. Reserveer dus tijdig. Smakelijk eten!

De sterrenrestaurants in Gelderland

3 sterren:
  • De Leest in Vaassen
2 sterren:
  • 't Nonnetje in Harderwijk
1 ster:
  • Strandlodge in Winterswijk
  • Het Roode Koper in Ermelo
  • De Kromme Dissel in Heelsum
  • 't Raedthuys in Duiven
  • 't Schulten Hues in Zutphen
  • Het Koetshuis in Bennekom
  • O Mundo in Wageningen
  • Basiliek in Harderwijk
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!