Nieuws

Dwarslaesiepatiënt uit Nijmegen kan dankzij robotpak weer lopen

NIJMEGEN - Een rolstoelpatiënt met een dwarslaesie kan weer zelfstandig staan en lopen dankzij een robotpak van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.
Ruben de Sain uit Nijmegen kreeg tien jaar geleden een motorongeluk waarbij zijn onderlichaam verlamd raakte. Hij kreeg het pak als eerste mee. 'Het was in het begin enorm wennen. De eerste keer lopen was een vreemde gewaarwording, het voelt namelijk niet echt als lopen. Maar we hebben hard getraind in de kliniek en ik heb het pak nu goed onder controle.'
In het zogeheten exoskelet zijn elektrische motoren verwerkt die met behulp van een computer worden aangestuurd. Het pak is zo geprogrammeerd dat het de bewegingen van de gebruiker optimaal kan volgen; er komt geen toetsenbord of joystick aan te pas. Het pak wordt over de kleding gedragen.

Veel buiten oefenen

Ruben wil vooral veel buiten gaan oefenen. 'Ik zie veel mensen met een dwarslaesie alleen binnen blijven zitten en dat is zonde. Met een rolstoel kun je ook naar buiten, maar met zo’n pak zou dat veel beter kunnen. Ik zou graag mensen in mijn situatie willen inspireren om meer van hun leven te maken. Daarom hoop ik dat bedrijven en verzekeraars verder willen investeren in deze technologie, zodat iedereen straks gebruik kan maken van een exoskelet.'

Twee weken testen

De komende twee jaar gaan enkele tientallen patiënten het robotpak thuis twee weken lang testen. De tests maken deel uit van een grotere wetenschappelijke studie naar de bruikbaarheid van het exoskelet. De Sint Maartenskliniek doet het onderzoek samen met het Radboudumc. Ilse van Nes, revalidatiearts en coördinator van het onderzoek, denkt dat het pak een volwaardig alternatief kan worden voor de rolstoel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!